SECTOR IMMOBILIARI

El qüestionat "impost de les hipoteques" paralitza la compravenda de pisos

accounting-analytics-balance-209224

accounting-analytics-balance-209224

2
Es llegeix en minuts

La Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem va decidir el dimarts 6 de novembre a favor de les entitats financeres mantenint la repercussió de l’Impost d’Actes Jurídics Documentats sobre el client. Un impost popularment conegut com a impost de les hipoteques.

Hem volgut consultar professionals del ram perquè aportin valor a la notícia amb la seva opinió. Per a això acudim a Andrés Pla, CEO de Prontopiso, una empresa innovadora en el sector immobiliari espanyol. Entre altres coses, la seva immobiliària digital està especialitzada en la venda de cases amb hipoteques, així que vam entendre que la seva opinió seria d’interès per a la immensa majoria dels nostres lectors.

És cert que l’impost que esmentem repercuteix sobre el comprador, però, un cop paralitzat aquest, es paralitza la cadena de venda, i les setmanes que han transcorregut entre una decisió i la seva revocació han inquietat i paralitzat bancs, venedors i compradors per igual.

“El problema principal –assegura Andrés Pla, com a punt de partida– és la sensació d’incertesa que s’ha generat. Una notícia/sentència d’aquesta envergadura no es pot publicar, qüestionar, suspendre, debatre i retirar en un parell de setmanes, perquè porta al caos informatiu”. El CEO de Prontopiso comprèn que aquesta incertesa i inseguretat han repercutit en la credibilitat dels bancs, que s’han vist assenyalats sense haver mogut un dit.

La posada en dubte de l’impost

Es pot esperar una veritable allau de reclamacions per part d’associacions, particulars i partits polítics que vegin que en poden treure profit. “Més que estudiar qui hauria de pagar l’impost de les hipoteques, s’hauria de plantejar si realment és necessari que existeixi aquest impost”, destaca Andrés Pla, CEO de Prontopiso.

Anant a la base del problema: l’impost. S’aplica sobre l’escriptura notarial que varia segons cada autonomia. Els governs autonòmics són els que el recapten entre un 0,5 i un 1,5% del valor de la compravenda. Es tracta de l’impost més alt relacionat amb la firma d’una hipoteca, i poden superar la suma de la resta de despeses que se’n deriven. A la majoria dels països de l’entorn europeu no s’aplica aquest impost, i en els pocs que sí que existeix resulta irrisori comparat amb l’espanyol.

Notícies relacionades

Tant els bancs com les comunitats autònomes respiren després de l’avenç de la resolució, i queden expectants per llegir les sentències quan es publiquin. No obstant, la quantia de l’import a retornar oscil·lava entre els 2.000 milions d’euros i els 5.000 milions d’euros segons la mateixa Ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

Prontopiso és una immobiliària digital que garanteix la venda de la vivenda en 90 dies, a preu de mercat i, si no, avança els diners al venedor sense cap cost. Els venedors compten amb unaeina gratuïta de valoració ‘online’ de la seva vivenda a ProntoPisoAixò permet que el venedor sàpiga des del primer dia l’import que rebrà després de l’operació.

Temes:

Empreses