CONTROL DE LA DESPESA

Planificar al detall el naixement d'un nadó amb el telèfon mòbil

Baby Planner ajuda a planejar l'economia familiar per l'arribada d'un nou fill

L'eina pot ser utilitzada tant per clients del BBVA com pels no en són

2
Es llegeix en minuts
ALBERTO GONZÁLEZ / Barcelona

periodico---bbva / periodico

Hi ha vegades que un nounat ve amb un pa sota del braç. Però el més comú és que tingui un impacte negatiu en els comptes de la família. I és que sorgeixen moltes despeses extra amb l’arribada d’un fill. Per començar, la despesa derivada de la seva alimentació, la seva higiene i salut (moltes famílies opten, per exemple, per contractar una mútua durant la tendra infantesa del nadó, per tenir accés ràpid a un pediatre en cas que sigui necessari). Després hi ha altres partides, com per exemple la compra de roba o la inversió en educació i lleure, des de les joguines fins a les activitats extraescolars.

Segons les estimacions de BBVA Research, la despesa monetària de les famílies que tenen un nen de fins a tres anys és un 10% més gran que el de les que no el tenen. D’aquí que la imminent maternitat i paternitat hagi de ser valorada també en termes econòmics, preguntant-nos com es farà front a les despeses que estan vindran i prenent les decisions més adequades per adaptar-nos a la nova situació familiar.

Per ajudar a aquesta planificació, el BBVA ha desenvolupat l’eina digital Baby Planner (disponible per a Android i iOS, a través de l’‘app’ de l’entitat bancària). Segons tres supòsits inicials (en funció de si estem pensant tenir un nadó, si n’esperem l’arribada o si ja ha nascut), “permet estimar les despeses i veure com afecten la salut financera”, explica Marta Terrones, tècnica de transformació digital del BBVA a Barcelona. “Perquè encara que la decisió de ser pares no és econòmica, sí que és important planificar-ho des d’aquest punt de vista”. I parla amb coneixement de causa: “Tinc dues nenes. Quan vaig tenir la primera, fa ara nou anys, m’era impossible quantificar d’una manera senzilla el cost que em podia suposar des d’un cotxet o l’escola bressol fins a l’alimentació dels primers mesos”, confessa.

Estructura

L’arquitectura de l’eina Baby Planner s’organitza a través de diverses seccions. A l’apartat ‘Equipament’,per exemple, es mostra una selecció de productes que poden necessitar-se per a l’arribada d’un nadó (articles de passeig, de descans i per al bany) i s’ofereixen preus orientatius de cada un. Els usuaris podran editar-los segons les seves necessitats per saber l’impacte real que representaran en la seva economia. A ‘Despeses mensuals del nadó’, es pot calcular l’import que representarà l’alimentació, la roba, els complements o les despeses en escola bressol (l’usuari pot modificar cada una d’aquestes partides per adaptar-la a les seves necessitats particulars). “D’altra banda, l’eina també ofereix la possibilitat de conèixer l’impacte que tindria una reducció de jornada o una excedència laboral en l’economia familiar”, afegeix Terrones.

Notícies relacionades

“Tenint en compte ingressos i despeses, Baby Planner calcularà les opcions de conciliació familiar i oferirà una imatge de com seria la nova situació econòmica. En el cas dels clients de BBVA [la funcionalitat està disponible també per als que no en són clients], en els càlculs s’utilitzen les dades d’ingressos i despeses que ja coneix l’entitat bancària, tot i que es poden editar, ajustant-los a la realitat”.

A més, Baby Planner tracta altres temes d’interès per als futurs pares, com són els tràmits que s’han de fer al registre civil per donar d’alta el nadó i fins i tot consells de seguretat per quan es viatgi amb cotxe amb la criatura. D’aquesta manera, el BBVA contribueix a l’acompanyament de les persones en aquelles etapes crucials de la vida.