Estil de vida

Viure a la platja

Proximitat a la naturalesa, confort i millors preus, raons per canviar la residència

Els usuaris més joves aposten per un transport sostenible i van a treballar en tren

renfe

renfe

3
Es llegeix en minuts
María Torres / Barcelona

A les grans urbs com Barcelona trobar un lloc on viure, de propietat o de lloguer, resulta cada vegada més difícil, tenint en compte el fort increment dels preus de la vivenda i, a més, del cost de la vida generalment més inflat a la ciutat. En aquesta conjuntura, moltes famílies han decidit apostar per viure a l’entorn de la capital catalana, on el valor de la vivenda és més accessible. A més hi ha un avantatge posat de manifest pels més joves. “Establir-se fora de les ciutats permet viure més en entorns naturals, disfrutar de millor qualitat de vida i afrontar costos generals més baixos”, indica Carme Salleras, la família de la qual ha traslladat el seu domicili a Sitges però manté la feina a Barcelona, cap on es trasllada utilitzant el tren.

És una dels molts usuaris que també han aparcat el vehicle privat amb l’objectiu d’evitar les caravanes i, també, per no contribuir a augmentar la contaminació creixent a l’entorn de la capital catalana. És una opció, una aposta.

Millores

Luis Meseguer, un usuari que ja fa alguns anys que es trasllada cada dia laborable de la localitat costanera de Premià de Mar a Barcelona, destaca “les bones comunicacions, òptima freqüència i rapidesa del viatge: 49 minuts en tren des de la plaça de Catalunya”.

Per la freqüència creixent de viatgers en els últims anys, la companyia Renfe ha planificat una sèrie d’actuacions tendents a millorar les estacions de Rodalies en aspectes com l’accessibilitat, la modernització d’instal·lacions, millora de marquesines i informació als viatgers, fet que afavoreix i facilita notablement els desplaçaments.

Viatgers freqüents apunten una altra sèrie de raons per les quals utilitzen aquest tipus de transport com, per exemple, un preu raonable, encara que en aquest sentit també s’indica que caldria millorar l’oferta de promocions assequibles i fàcils de localitzar.

També es destaca que el ferrocarril afavoreix l’aprofitament del temps de viatge. És possible des de llegir-hi un llibre, connectar-se a internet i treballar al portàtil fins a escoltar música o veure una sèrie o vídeos de Youtube.

Eficiència

En una societat marcada pels desplaçaments continus, i atenent al significatiu impacte que els diferents tipus de transport tenen per al medi ambient, les recomanacions apunten que s’opti per aquells que resultin més sostenibles i ecològics. Si a més se sumen altres avantatges com, per exemple, la comoditat i la seguretat, els dubtes es dissipen.

Informació a temps real

El telèfon mòbil s’ha convertit en una eina d’informació útil i fàcil de consultar, que aporta dades a temps real per facilitar determinades tasques del dia a dia. En aquesta conjuntura, un bon nombre d’empreses de transport han optat per desenvolupar aplicacions que indiquen, entre altres dades: horaris, recorreguts i incidències, que ajuden a planificar amb més precisió els trasllats.

La companyia Renfe està modernitzant la seva aplicació Renfe Rodalies oferint informació a temps real dels horaris de passada dels serveis de Barcelona, així com l’andana d’estacionament de les pròximes circulacions, indicant si el tren és accessible. D’aquesta manera, els usuaris del servei poden conèixer quants minuts queden per a la pròxima circulació, l’andana on té previst aturar-se el tren i la seva tipologia. A més, l’'app' indica les connexions entre les diferents parades informant de l’estació d’enllaç, així com de l’horari d’arribada i sortida de cada tren. Funciona amb els sistemes iOs i Android i és gratuïta.

Nous serveis 

Els viatgers que utilitzen el tren en els seus desplaçaments han vist com es reforçaven, en l’actualitat, els serveis de Rodalies. En aquest sentit cal destacar la flexibilitat d’horaris que afavoreix el reforç de combois durant la temporada estival.

També s’ha millorat la comunicació amb l’usuari, amb el desplegament de suports tecnològics per oferir informació a temps real. Un altre aspecte optimitzat és el servei a usuaris amb diversos tipus de discapacitat, amb la millora de l’accessibilitat dels serveis.

Notícies relacionades

Un exemple en són els trens Civia que circulen en l’àmbit de Barcelona. Aquestes unitats tenen l’avantatge que s’adapten a les necessitats del moment, ja que la seva capacitat de passatge és flexible, fet que afavoreix que els trasllats siguin més còmodes i sense aglomeracions en hores punta o per augment de viatgers.

Aquesta mena de trens estan ben adaptats a les necessitats de les persones de mobilitat reduïda, i la seva lleugeresa i solucions tecnològiques permeten un destacat estalvi d’energia.