municipals BARCELONA

Hereu i Trias eviten encreuar les espases en el primer debat a 5

Només Fernández (PP) i Gomà (ICV) van treure rèdit d'un format massa rígid

Portabella es va quedar voluntàriament aïllat dels dos blocs enfrontats

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA
BARCELONA

Els dos principals candidats a l'alcaldia de Barcelona, l'alcalde, Jordi Hereu, i el convergent Xavier Trias, van evitar ahir, en el primer debat a cinc d'aquesta campanya, entrar en una pugna cos a cos. Potser amb el cara a cara d'EL PERIÓDICO encara fresc a les retines dels dos líders, o bé pensant que hi haurà altres debats multitudinaris, van ser els partits petits els que van atiar el poc foc creuat que es va produir ahir al plató de59 segons,el programa de TVE-Sant Cugat que va acollir el debat.

Es pot al·legar, no sense exagerar, que el format és d'una rigidesa implacable i no facilita la picabaralla espontània. Encara que això seria com si en el futbol algú s'emparés en una herba alta per explicar un joc poc fluid. Alberto Fernández (PP) i Ricard Gomà (ICV-EUiA) sí que van aconseguir xocar amb Hereu i Trias. Talment com si la segona força de la dreta i la segona del govern municipal haguessin estat els encarregats d'atacar el líder rival. ¿I Portabella? El republicà, ara cap de files d'Unitat per Barcelona, va adoptar un rol estrany per a algú que ocupa l'últim esglaó (en vots) dintre del consistori. Va tractar d'explicar, evitant adherir-se clarament ni a Hereu ni a Trias, l'existència d'un tercer espai electoral, equidistant dels socialistes i els convergents i, per sobre de tot, amb un sobiranisme/independentisme desacomplexat.

La seguretat va ser, com era d'esperar, la primera matèria on els espectadors es van poder treure la mandra. Els tres partits d'esquerra van coincidir a assenyalar que aquella era una matèria que transcendia de la pura suma d'efectius de cossos policials. CiU i el PP van insistir, una vegada i una altra, en la necessitat que hi hagi més agents al carrer. Aquest va ser l'únic punt en què l'extint tripartit municipal, mort ara fa quatre anys, va treure el cap per la pantalla.

BIPARTIT DOBLE / Des d'aquest moment va ser la lluita de dos bipartits. No va ser Hereu el que va treure les retallades del Govern de CiU. Va ser el líder municipal d'ICV-EUiA. «Vostè seria el braç executor de les retallades d'Artur Mas», li va clavar Gomà a Trias.

Aquest no es va mossegar gens la llengua i li va retreure a l'ecosocialista que parlés amb certa distància, i en funció de l'ocasió, de la gestió municipal quan ha estat copartícip, ell, en aquest mandat, i la seva força, des de diverses dècades.

El duo Hereu-Alberto Fernández Díaz es va apuntar l'únic moment de tensió, per dir-ho d'alguna manera. Va ser quan l'alcalde, en tota la resta amb un to molt tranquil, va titllar de «tonteries» les asseveracions i crítiques del popular. «No, senyor Hereu, tonteries són les que ha fet vostè, amb la consulta de la Diagonal, els 46 milions d'euros gastats en la plataforma del zoo marí i la promesa de fa tres anys que el 2011 hi hauria plena ocupació, i ara sumem 110.000 aturats». Hereu va ignorar l'atac.

Notícies relacionades

DUEL DE MODELS / De fet, l'atac d'Hereu havia estat previ, quan, com també va fer al migdia al Círculo Ecuestre, va tornar a criticar la falta de cohesió social i el deute que tenen les grans ciutats governades pel Partit Popular. No les va citar, però es referia a Madrid i València. El debat entre el model progressista (Barcelona) i el conservador (Madrid) apassiona l'alcalde, tant que en precampanya fins i tot va arribar a reclamar a Alberto Ruiz-Gallardón un cara a cara per confrontar-los.

Les poques frases esmolades que es va permetre Trias no van ser, no obstant, dirigides a Hereu, sinó més aviat cap al pes que, segons ell, suposen 32 anys de gestió d'un mateix partit. «Això està anquilosat», va dir en un moment. «Tots estem d'acord en una mesura i no s'ha dut a terme», va dir en un altre, en referència a la xarxa ortogonal d'autobusos. «Això significa que falta lideratge», va sentenciar.