TROBADA A LA MONCLOA

Zapatero i Rajoy es reuneixen durant dues hores per abordar el traspàs de poders

La reunió ha servit per donar "un repàs general" a la situació política i econòmica del país

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Madrid

El president delGovern en funcions,José Luis Rodríguez Zapatero, i el president electe,Mariano Rajoy, s'han reunit aquest dimecres a la tarda per primera vegada a laMoncloa després de les eleccions generals per analitzar eltraspàs de poders, en una entrevista de més de dues hores centrada en la crisi econòmica i financera.

La cita, "cordial" segons les dues parts, s'ha celebrat entre les cinc i les set de la tarda fora dels focus dels mitjans de comunicació i ha tingut com a eix lacrisi de la zona euro i delsmercats, així com elConsell Europeu que se celebrarà a Brussel·les el 9 de desembre, en el qual encara serà present Zapatero.

Zapatero ha reiterat a Rajoy el compromís contret aquest mateix mateix matí pel ministre de la Presidència,Ramón Jáuregui, amb la dirigent del PP,Soraya Sáenz de Santamaría, per acordar amb el PP qualsevol decisió que adopti el Govern, així com la posició que mantingui el Govern en les reunions internacionals previstes. Entre elles, la cimera de Brussel·les que se celebrarà el pròxim 9 de desembre. Especial atenció han dedicat a la situació econòmica i financera que viu Espanya, després que els mercats segueixin pressionant el deute espanyol.

Abans de Nadal

Zapatero i Rajoy han acordat tornar-se a veure aviat per seguir avançant en el traspàs de poders perquè el líder del PP pugui prendre possessió com a nou president del Govern abans de Nadal. Els dos presidents han mantingut contactes telefònics en els últims dies i els seus respectius equips ja han començat a treballar aquest dilluns en el traspàs de poders.

Rajoy va comunicar dilluns passat a l'executiva del partit que havia trobat en Zapatero una disposició franca i transparent per fer efectiu aquest traspàs de poders i informar el guanyador de les eleccions de la situació real de l'economia espanyola.

El mateix Zapatero va afirmar després de l'executiva del seu partit que tenia intenció d'actuar amb la "màxima col·laboració" amb Rajoy per al traspàs de poders i que no posaria cap impediment a les iniciatives per accelerar la data de constitució del nou Govern.

Reunió de Jáuregui i Santamaría

Notícies relacionades

Hores abans d'aquesta entrevista s'havien reunit també a La Moncloa Jáuregui i Sáenz de Santamaría, encarregats de coordinar la transició durant les pròximes setmanes.El Govern en funcions s'ha compromès a mantenir informat el PP de totes les decisions que adopti en les pròximes setmanes i a consensuar la posició espanyola en negociacions i cimeres internacionals que se celebrin abans de la investidura.

Així mateix, s'ha establert el calendari de reunions i ja s'ha fet una primera aproximació de l'estat de les arques espanyoles que es trobarà l'equip de Rajoy quan desembarqui a la Moncloa.