Camí de les urnes

«Estic tancada per por de la Covid i el 14-F em porten a la massificació total»

  • Diverses persones elegides per formar part de les meses electorals el pròxim 14 de febrer comparteixen amb EL PERIÓDICO la seva preocupació per la logística i les mesures sanitàries previstes per als primers comicis autonòmics sota l’impacte d’una pandèmia

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Marta Romero té 26 anys i viu al barri de les Corts amb els seus pares de 62 i 65 anys. Tots dos han patit un càncer greu de pit i laringe. «El meu pare està laringectomitzat, amb la qual cosa té un risc 200% de morir per Covid-19, ja que té un 65% de discapacitat i dificultats per respirar», explica en conversa telefònica amb aquest diari. Teletreballa dirigint un departament de màrqueting i amb prou feines surt de casa, però el 14 de febrer haurà de personar-se a les vuit hores del matí al seu punt de votació a l’haver sigut elegida vocal d’una mesa electoral.

«Tota la meva vida he pensat que em faria il·lusió ser membre d’una mesa electoral, però tinc por», exposa. La Marta ha presentat recurs a la junta electoral de zona al·legant que conviu amb dues persones de risc per poder deslliurar-se de la jornada electoral i no exposar els seus pares a un possible contagi de coronavirus. Assegura que no ha rebut els protocols de la Generalitat per garantir el sufragi segur i davant aquesta situació d’incertesa es va sumar al grup de Telegram en el qual diversos elegits per sorteig com a membres de meses electorals van escriure una carta conjunta al Síndic de Greuges demanant empara al·legant el seu dret a la salut.

«Hi aniré si no accepten el meu recurs, però després hauré de fer quarantena a casa d’una amiga per evitar posar en risc els meus pares. Òbviament no es pot deixar de banda la democràcia per una pandèmia, però no puc entendre les improvisacions del Govern», inquireix. Els seus pares ja han sol·licitat el vot per correu sense sortir de casa. «Estem els tres a casa tancats per por de la Covid, sense veure ningú més, i el 14-F em porten a la massificació total. És surrealista», conclou.

«Hauré de fer quarantena a casa d’una amiga per evitar posar en risc els meus pares»

Marta Romero

Dánae Barral està «il·lusionada» per haver sigut elegida segona vocal d’una mesa electoral al barri marítim de Sant Salvador al Vendrell: «Estic encantada de participar d’aquesta manera en les eleccions perquè jo vaig córrer davant dels grisos», explica. Té 64 anys i és traductora a l’atur. No obstant, les seves ganes s’entelen d’incertesa sobre el protocol electoral: «No em fa por la jornada electoral per la Covid per si mateix, sinó pel desconeixement de com em posaré l’epi de seguretat o de com realitzarem l’escrutini amb seguretat», raona. Dánae surt poc de casa, només per omplir la nevera i passejar una vegada a la setmana pel passeig marítim. «Estic tancada a casa perquè soc una mica poruga», admet, i assegura que després del 14 de febrer farà quarantena després d’haver estat «exposada al virus» durant almenys 13 hores. 

En canvi, el 14 de febrer no serà la primera vegada que Mayte Rojas (48 anys) acudeix a una mesa electoral, en aquesta ocasió com a suplent de vocal. Fa més de 10 anys que la directora comercial de Cardedeu ja va haver de participar en la logística d’uns comicis. «Considero que és una obligació i un deure. I ho accepto. M’agrada votar, exercir els meus drets», apunta. Però amb el seu convenciment no n’hi ha prou en aquesta ocasió, en plena tercera onada del coronavirus.

«Ens exposaran al virus perquè hem de confiar que els contagiats vagin a votar quan portem l’epi»

Mayte Rojas

«No entenc que en una situació excepcional no s’hagin pres més mesures com dividir el vot en diverses jornades. Ens exposaran al virus perquè hem de confiar que els contagiats vagin a votar quan portem l’epi de 19 a 20 hores», comenta. Critica que les mesures siguin només recomanacions, no una obligatorietat, perquè no s’ha modificat la llei electoral estatal i Catalunya no té una normativa pròpia. 

Notícies relacionades

«Hi ha una falta de coordinació tremenda. Ens han abandonat. No ens han vacunat, ens ofereixen test d’antígens, però ¿de què em serveix si acudeix gent a votar que no se l’ha fet?», es pregunta, i anima el Govern a oferir-los un test PCR tres o quatre dies després del 14-F per valorar si els col·legis electorals són o no espais segurs.

Tomás Lázaro és hipertens i té un 3% de discapacitat i està inquiet perquè la seva filla està cridada al seu col·legi electoral de Gavà com a primera suplent. «Em preocupa que pugui agafar el virus i que malgrat que farà quarantena després a casa puguem resultar contagiats la seva mare i jo», assegura.