SONDEIG ELECTORAL DEL GESOP

La majoria de CiU segueix sense ser absoluta i ERC supera el PSC

La mala gestió del Govern és un llast per a les expectatives de creixement de Mas

La davallada socialista el deixa en pugna amb el PPC per la tercera plaça

Composició del Parlament segons el sondeig de GESOP per a EL PERIÓDICO. 

Composició del Parlament segons el sondeig de GESOP per a EL PERIÓDICO. 

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

A una setmana de les eleccions autonòmiques, CiU continua dominant amb claredat l'escenari polític català, però veu truncades les seves expectatives de creixement i es queda en uns registres molt similars als de les eleccions de fa dos anys. La força que experimenta un empenta més gran és ERC, que se situa a la segona posició i amb certa diferència respecte a un PSC que segueix en caiguda lliure i un PPC que s'estanca. El percentatge dels que no saben encara qui votaran o prefereixen no revelar-ho se situa per sobre del 20%.

El treball de camp del sondeig del GESOP va tenir lloc entre els dies 13 i 16 d'aquest mes. Recull, per tant, de ple l'impacte de la jornada de vaga general i, de manera parcial (només en les entrevistes realitzades l'últim dia), el possible efecte que hagi pogut tenir en l'electorat la informació publicada a 'El Mundo' sobre els suposats comptes de les famílies Mas i Pujol a Suïssa. Els resultats proven que la gestió del Govern en aquesta legislatura abreujada segueix sent un llast per a Mas. Només un 26,1% dels enquestats consideren que l'Executiu català ho ha fet bé o molt bé, enfront d'un 44,1% que desaproven la seva labor. Aquesta dada pesa, sens dubte, en les expectatives electorals de CiU. Amb un 38% de vot estimat i una projecció d'entre 62 i 64 diputats, la federació nacionalista calca pràcticament les seves xifres del 2010.

Notícies relacionades

De la mà d'una campanya que sí que està aconseguint arrossegar vots, ERC consolida el seu ascens (12,8% en estimació de vot), se situa a un pas de doblar la seva representació al Parlament (passaria de 10 a entre 19 i 20 escons) i arrabassa el segon lloc a un partit socialista que no aconsegueix aixecar el cap. En canvi, el PSC no està mobilitzant els antics votants socialistes que ara es mantenen indecisos i el partit segueix perdent suports en cada sondeig. Amb un vot estimat del 12% i entre 15 i 17 diputats (d'11 a 13 menys que en els anteriors comicis, que ja es van considerar catastròfics), els socialistes catalans estan en situació d'empat tècnic amb el PPC, que retrocedeix molt lleugerament, passa de 18 a entre 15 i 17 representants, amb un suport de l'11,6% dels votants.

Una altra força en ascens és Iniciativa, que millora tant en estimació de vot (9,8%) com en representació, al passar de 10 a 13 o 14 escons. Ciutadans consolida les seves aspiracions d'aconseguir grup parlamentari, amb una projecció de 6 o 7 diputats. Al llindar del Parlament hi ha Solidaritat, que pot perdre tota la seva representació o mantenir-se amb un diputat, i la CUP, que té opcions d'ocupar un dels escons de la Cambra catalana.