DEBAT DE POLÍTICA GENERAL AL PARLAMENT

Mas diu que no parla d'independència perquè "avui dia, d'estats independents no n'hi ha"

El president reitera el seu anhel d'un Estat català integrat en uns "Estats Units d'Europa"

Mas, a l’hemicicle del Parlament, en un recés de la sessió del debat de política general de Catalunya.

Mas, a l’hemicicle del Parlament, en un recés de la sessió del debat de política general de Catalunya. / Andreu Dalmau (EFE)

1
Es llegeix en minuts

"Jo no parlo d'independència per una raó. Perquè avui dia, d'estatsindependentsno n'hi ha. A Europa hi ha moltainterdependència. El concepte clau és Europa", ha apuntat elpresidentde laGeneralitat,Artur Mas, per defensar-se davant les crítiques rebudes per parlar d'Estat propi, d'estructures d'Estati deplena sobirania, però evitar mencionar la independència.

El president ha reiterat aquest dimecres en el debat de política general del Parlament que la seva idea de país per a la Catalunya del futur és que fos un Estat integrat en unshipotètics"Estats Unitsd'Europa, a una Europa federal" i que Catalunya tingués "els mateixos poders que tenen els estats dels EUA".

Els poders de qualsevol nació

No obstant, el cap del Govern català ha admès que creu que el seu "desig" no es complirà, així que ha afegit: "Si Europa no es pot transformar en això, m'agradaria tenir per a Catalunya els mateixos poders que té qualsevolnacióper defensar la seva identitat. ¿Això vol dir el precipici? ¿Això és un drama monumental?"

Notícies relacionades

Mas ha fet aquesta reflexió en resposta a lapresidentadelPPC,Alicia Sánchez-Camacho, a qui també li ha etzibat: "Si Catalunya és una nació, no se li pot negar aquest dret" de voler ser un Estat, com Estònia, com Holanda, com Finlàndia, un Estat que podria seguir "col·laborant amb l'Estat espanyol, compartint coses"... Però el problema, segons el president, és que hi ha certs sectors a Espanya que no consideren Catalunya com una nació i això és el que enquista el conflicte. 

El país de les meravelles

En el torn de rèplica al discurs de la presidenta dels populars catalans, Mas li ha recriminat que critiqui la situació econòmica de Catalunya. "¿I com està Espanya? ¿I qui governa?", li ha preguntat irònicament. Fins i tot li ha dit, amb un somriure a la boca, que "no tenir en compte el que passa a Espanya i Europa és viure al país de no sé què i lesmeravelles". "Doncs vostès estan planificant el país de la independència de les meravelles", li ha respost Camacho, que ha recordat que "no estem ni en les meravelles ni ara ni en el futur" i ha advertit que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea en el cas que s'independitzés.