ESPORT INCLUSIU

Sergi Mingote presenta els primers Premis Inclusius de l'Esport Català

El president d'Onat Foundation ha fet pública avui aquesta iniciativa pionera a Catalunya, que té el recolzament de la Secretaria General de l'Esport

Podran optar a aquests guardons en forma de beca els esportistes, associacions i empreses que treballin a favor de la inclusió social a través de l'esport

b483b3af-489a-49ed-8820-fbac223731b0

b483b3af-489a-49ed-8820-fbac223731b0

4
Es llegeix en minuts
A. G.

El president de la fundació Onat FoundationSergi Mingote, i el secretari general de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat, Gerard Figueras, han presentat aquest dimecres a Barcelona els primers Premis Inclusius de l’Esport Català, uns guardons en forma de beques que neixen fruit d’aquesta col·laboració publicoprivada i que tenen l’objectiu de donar recolzament econòmic i visibilitat a les persones, organitzacions i empreses que treballen a favor de la inclusió a través de l’esport.

“No són uns premis ‘de foto’; el que no serveix en el nostre entorn és el postureig; són beques econòmiques, perquè volem ajudar que els somnis i els projectes d’aquestes associacions i esportistes amb capacitats diferents es puguin dur a terme”, defensa Mingote. "La beca mínima serà de 1.000 euros”, explica, "i a partir d’aquí hi haurà beques de diferents imports”.

L’exalcalde de Parets del Vallès, que va deixar el càrrec l’any passat per embarcar-se de ple en el seu projecte esportiu i solidari '3x2x8000 Solidary Project’, amb el qual s’ha desafiat a ascendir sis pics de 8.000 metres en menys d’un any i sense oxigen artificial –amb la qual cosa aconseguiria el rècord Guinness–, va ser qui va impulsar la creació de l’associació que, a més de vehicular aquest projecte, ha donat l’empenta per crear aquests premis inclusius.

Uns premis que persegueixen el mateix objectiu que persegueix la fundació: “Ajudar a mostrar i donar visibilitat a les grans capacitats que tenen els mal anomenats discapacitats”, diu el paretà. I de fer-ho, a més, a través de l’esport. Perquè, com defensa Mingote, “l’esport és més que activitat física; és un element d’integració, que facilita que aquestes persones trobin un sentit al que fan; els ajuda a relacionar-se i a complir els seus somnis”.

Convocatòria oberta fins al setembre

Així, totes les persones esportistes de 6 a 100 anys, organismes, associacions o empreses que treballin o vulguin desenvolupar projectes relacionats amb la inclusió social a través de l’esport podran optar a aquestes beques econòmiques, que s’entregaran a finals d’any en una gala que tindrà lloc el 3 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Els interessats tindran des d’aquest mateix dimecres, 6 de març, fins al 6 de setembre per presentar les seves iniciatives o el treball que duen a terme, i serà un jurat expert el que s’encarregarà d’elegir quines iniciatives requereixen aquest recolzament econòmic, atenent a criteris d’esforç, exemplaritat, implicació, benefici col·lectiu, integració social, igualtat de gènere i vida útil de la beca.

Un ampli jurat expert

Aquest jurat, que estarà integrat per una desena de membres, comptarà entre ells amb responsables de la Secretaria General de l’Esport, del Consell Català de l’Esport, del Centre d’Alt Rendiment (CAR), el president de Fira Barcelona, la presidenta de la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual i diversos esportistes d’elit.

Tots ells seran els encarregats de valorar els projectes i determinar la concessió de les beques, que no faran distincions per categories. “Hem volgut fer-los el màxim inclusius possibles”, relata Mingote, i per això “no volem fer categories independents, volem fer una festa de la inclusió i que es barregin tots els projectes, així que hi haurà reconeixements per a tots els àmbits i perfils”.

Col·laboració publicoprivada

El projecte, que fa més d’un any que es cuina, neix d’aquest afany personal, però ha acabat convertint-se en un gran desig compartit, en el qual col·laboren tant associacions privades, com és el cas d’Apindep –una de les principals participants del projecte de Sergi Mingote– com organismes públics, com ara la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat o el Consell Català de l’Esport.

“És un projecte molt col·lectiu”, defensa l’alpinista, que demostra la necessitat que “el món privat i el públic treballin de la mà per impulsar projectes conjunts que, si no fos així, segurament no avançarien de la mateixa manera”. Una idea que també ha reiterat Gerard Figueras, secretari general de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat, que ha volgut posar de relleu “una iniciativa que surt de la gent” i a la qual la Generalitat ha volgut “tirar-se de cap”.

“No pot ser un projecte més”, ha defensat Figueras; “ha de ser un projecte que la Generalitat es faci propi per fer possibles els objectius que hi ha darrere seu: explicar i visibilitzar el magnífic treball que fan associacions i les persones a les quals representen”.

Dones amb discapacitat i esport

A la presentació d’aquest dimecres, celebrada al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, també han assistit Mercè Llauradó, gerent de la cooperativa Apindep Ronçana, que treballa per la integració social de les persones amb discapacitat, i la responsable en matèria de Gènere del Consell Català de l’Esport, Blanca Nualart, que ha ressaltat la doble discriminació que pateixen les dones amb discapacitat: “pel fet de ser dones i per la mateixa discapacitat”.

Notícies relacionades

No obstant, Nualart ha volgut posar de relleu el fet que, “de les 7.000 llicències d’esport adaptat registrades a Catalunya, el 57% corresponen a dones, una cosa que passa “en molt pocs àmbits esportius” i que s’ha de continuar alimentant. “L’esport és un dret universal pels seus beneficis per a la salut, però també perquè augmenta la independència de les persones, la seva autoestima i la seva capacitat de relació, una cosa molt important en les persones amb discapacitat”, ha apuntat.

Per la seva banda, Llauradó ha volgut agrair el compromís d’Onat Foundation “per fer possible que l’esport ens iguali a tots” a través de les activitats que la fundació impulsa per donar visibilitat al col·lectiu, com ara la que va impulsar al setembre, quan diversos membres de l’associació van realitzar una part del Camí de Santiago, o la que durà a terme en la seva pròxima expedició, quan alguns d’ells l’acompanyaran en una part del ‘trekking’ de l’Himàlaia, al Nepal.