El Periódico de l'Eixample

Eixample

COL·LABORACIÓ INTERGENERACIONAL

Patis més verds

Nens de 6 i 7 anys de l'Escola de la Concepció dissenyen un jardí vertical assessorats per centres universitaris de Califòrnia i de Barcelona

Testos amb rodes 8Alumnes de La Concepció cuiden plantes.

Testos amb rodes 8Alumnes de La Concepció cuiden plantes. / GUSTAVO valiente

2
Es llegeix en minuts
L. B.
BARCELONA

L'Escola de la Concepció (Bruc, 102) és una mica més verda des de fa unes quantes setmanes gràcies a una molt fructífera pluja d'idees de la classe dels Dofins, amb nens de 6 i 7 anys, i un grup d'universitaris de dues escoles de disseny. «És un col·legi molt dur, totalment urbà, i entre tots hem trobat la manera d'introduir plantes i vegetals ocupant el mínim espai», explica Bet Cantallops, arquitecta i professora de l'Escola Superior de Disseny (IED).

La idea rondava pel cap de Cantallops des de feia un parell d'anys. I és que ella, mare d'una nena del centre, coneix de primera mà l'omnipresent ciment de l'escola. «L'oportunitat de treballar amb l'escola de disseny Otis, de Califòrnia, va sorgir de manera natural perquè allà conec un professor amb qui feia temps que volíem fer un projecte amb enfocament pedagògic», explica la coresponsable de la iniciativa.

Imaginació precoç

El primer pas va ser analitzar l'espai i l'entorn amb els mateixos alumnes. Els nord-americans es van desplaçar fins a Barcelona, i durant 15 dies van conèixer de prop les inquietuds i peticions dels més petits. Prèviament, tant els alumnes del IED com els d'Otis ja havien fet un treball d'investigació sobre horts urbans i jardins verticals, que són la millor alternativa a la falta de metres quadrats. «El pati i la terrassa tenen unes dimensions reduïdes. I, encara que els nens volen tenir plantes i arbres a la seva escola, també necessiten espai per jugar», afirma la directora del centre, Núria Domingo.

La imaginació dels més petits no té límits: testos en pneumàtics que pengen, plantes en prestatgeries amb rodes, un planter amb formes d'animals, un túnel verd amb plantes enfiladisses que cobreixen les escales exteriors, unes cistelles penjants... Les solucions escollides són el fruit de tres intenses jornades de pluja d'idees a l'aula. «Aquest projecte, al marge del vessant ecològic, és una manera d'introduir els més petits en el món del disseny. Aprenen a desenvolupar projectes des de les primeres idees fins a la producció final», afegeix la directora Cantallops.

Per al muntatge, l'Escola de la Concepció va convocar els pares i mares i es van reunir més de 60 voluntaris. «Ha quedat molt bé, i ara el que toca és mantenir-lo i polir els detalls que aniran sortint sobre la marxa. Veure quines espècies de plantes aguanten millor i com podem fer més eficient el reg...», explica Domingo, que ja ha organitzat l'adopció de les plantes per part dels alumnes quan tanqui l'escola durant les vacances d'estiu.

Notícies relacionades

Altres projectes

Els alumnes del IED també han dissenyat uns mòduls d'exterior per a una altra escola del Districte de l'Eixample, l'Escola dels Encants (Castillejos, 180), que té problemes perquè els nens de 3 a 6 anys emmagatzemin les pertinences. A més a més, aquests joves també han ideat una coberta per a l'espai de sorra que protegeix els nens del sol.