El Periódico de l'Eixample

Eixample

2. Eixample

20 veïns exposen la seva visió de la Dreta de l'Eixample

L'Associació de Veïns del barri organitza una jornada de participació ciutadana sota les regles del Pecha Kucha, format de presentació recolzat en imatges i amb temps limitat

Valentina Maini explica un projecte de bioarquitectura mediterrània.

Valentina Maini explica un projecte de bioarquitectura mediterrània. / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

«Vivim en un monument», afirma amb rotunditat l'arquitecte i veí de l'Eixample Ignasi Veciana durant els sis minuts dels quals disposa en el seu torn de paraula. La seva presentació, com la de 19 ponents més, s'emmarca en el primer Pecha Kucha ciutadà organitzat per l'Associació de Veïns de la Dreta de l'Eixample, celebrat el 20 de desembre a la Casa Elizalde. El format de les presentacions Pecha Kucha, acompanyades cada una per 20 imatges, només admet la regla 20x20. És a dir, cada presentador té 20 segons per imatge per explicar a l'audiència les seves idees.

El tema en aquesta ocasió era prou obert perquè qualsevol veí hi pogués participar: el barri de la Dreta de l'Eixample, que va projectar el 1859 Ildefons Cerdà. Uns i altres van explicar què destacaven del barri, què millorarien, què aporten al seu veïnat i, en general, com viuen a l'Eixample. «Aquest format s'està adoptant sobretot en el terreny dels negocis. Com a president d'una associació de veïns, em va semblar interessant aplicar aquest format en un entorn de participació ciutadana», explica Sergi López-Gradi, president de l'entitat del barri.

FORMAT KARAOKE / Totes les presentacions van ser empalmades, unes darrere les altres, i les preguntes i la interacció amb el públic van quedar reservades per a un intermedi de 15 minuts (de rellotge, com dicta el codi internacional del Pecha Kucha) i el final. «Els japonesos solen ser molt tímids per parlar en públic. En canvi, als karaokes, canten sense problemes. I d'aquí va sorgir la idea», explica López-Gradi, l'objectiu últim del qual era posar en contacte veïns a través de les seves idees.

SELECCIÓ HETEROGÈNIA / El resultat d'aquesta primera edició ha estat una selecció molt heterogènia: des d'artesans que mostren el seu treball, com el luthier Xavier Vidal, fins a projectes com el BaM presentat per Valentina Maini, dedicats a fomentar bones pràctiques en l'àmbit de l'arquitectura i un desenvolupament sa de persones conscients de l'entorn natural.

En la línia de connectar la ciutadania, Maite Esteve va presentar amb l'ajuda de 20 imatges el projecte col·lectiu Finestres de la memòria, una web (finestresdelamemoria.org) que persegueix la recuperació de la memòria històrica de la Dreta de l'Eixample a través de les fotos que els mateixos veïns comparteixen a la pàgina. «El projecte ja compta amb més de 700 fotografies gràcies a les aportacions d'uns 50 col·laboradors», explica Esteve, encarregada de revisar les diferents aportacions i validar-les. «Ens interessen aquelles anteriors als anys 80, i de qualsevol àmbit temàtic, no només edificis», afegeix la coordinadora d'aquest projecte .

Notícies relacionades

Des de l'àmbit de l'habitabilitat de l'espai públic, Cynthia Echave va comparar diferents vies públiques a partir de diferents variables com per exemple l'ergonomia i la fisiologia; mentre que Toni Solanas va descriure de manera molt personal, i al ritme de les imatges projectades a la pantalla de la sala d'actes de Casa Elizalde, «l'extraordinària bellesa» de les formes i els colors de l'Eixample.

«He trucat a més de 100 portes, buscant participants. A diferència d'un altre tipus de ponències, aquí no es paga. I si es fa és perquè hi ha gent interessada», explica el president, encantat amb el nivell del primer de molts Pecha Kuchas ciutadans.