º

¿Què puc fer per millorar la comunicació amb el meu adolescent?

Aquestes són les claus més importants per aconseguir que els teus fills se sentin més compresos en aquestes edats que solen ser complicades

¿Què puc fer per millorar la comunicació amb el meu adolescent?
4
Es llegeix en minuts

Quan parlem d’adolescència sempre hi ha un comentari del tipus: «No es pot parlar amb ells o elles» «no hi ha qui els entengui» etc. A mi aquests comentaris m’entristeixen una mica. Crec que aparten els adolescents com si fossin bèsties rares i els deixen d’alguna manera exclosos.

Quan alguna cosa és difícil, o ni tan sols difícil, sinó una mica desconeguda, la sortida més fàcil és criticar-ho, voler treure-ho fora, d’alguna manera assenyalar-ho o posar-ho a un costat i, en el fons, tots estem desitjosos de formar-ne part: els adults (mares, pares, professors) i els joves. Tots volem comunicar-nos i entendre’ns.

Quatre claus per millorar la comunicació familiar

Quatre claus per millorar la comunicació familiarAixí que t’explicaré quins aspectes pots observar i tenir en compte, abans de voler millorar la comunicació amb els adolescents.

  • Presència: És imprescindible per connectar. D’aquesta manera fas saber a l’altre que és realment important i que estàs allà per ell.

  • Escolta: Escolta de veritat, mirant als ulls, sense judici i sense estar pensant en la teva resposta o en què diràs just després.

  • Model: T’has parat a pensar com és el teu model de comunicació. ¿Agressiva, Passiva o Assertiva? Els fills i filles aprenen de nosaltres i ens observen tota l’estona. Això és molt molt molt rellevant i, per desgràcia, ho oblidem.

  • Punt de partida: ¿Des d’on parteixes? Pensa quin tipus de converses tens amb el teu fill o filla adolescent. Si només parles amb ell per «sermonar», parlar dels teus temps o com eres tu d’adolescent, dir-li el que està bé o està malament o si, al contrari, aconsegueixes tenir alguna conversa més fluida (quan sona la flauta i t’hi esforces molt) sobre els seus interessos, experiències, etc.

Quan has repassat aquests punts i has analitzat com estàs en cada un d’ells, ara decideix: ¿quin aspecte t’agradaria millorar?

De vegades volem comunicar-nos millor amb els nostres fills i filles, però realment el que estem dient és que volem que ens escoltin, ens facin cas en el que els diem i ens deixin tranquilets amb les nostres pors. Des de la por no ens comunicarem bé. Des d’allà, només busquem confirmacions i trobem excuses.

Volem que ens diguin: «No, mare tranquil·la no beuré.» «Pare no et preocupis que estudiaré i ho aprovaré tot». I de vegades ho diuen, ¿per què? per deixar-nos tranquils, que és just el que volíem.

Els adolescents són persones independents i en creixement

Els adolescents són persones independents i en creixementSe’ns oblida que els adolescents són persones independents, en creixement, i no ens hi comuniquem com amb «altres persones». Ja, no són els teus amics, ho sé, però les seves necessitats són iguals. Pensa què et porta a tu a comunicar-te amb altres persones: que et sentis escoltat, que no hi hagi judici o consell, que perceps connexió d’idees, sentiments, interessos o gustos.

Val, ara que ja has revisat tot això en tu, buscarem què pots fer de cara a la comunicació amb el teu adolescent. Recorda: tota la part anterior és imprescindible perquè el que segueix et pugui servir d’alguna cosa.

La clau: generar espais comuns de connexió

La clau: generar espais comuns de connexióCuriositat pel que fa, escolta, a qui segueix. Ja ho saps, igual que veies «Pepa Pig» i «La Patrulla Canina» ara toca saber de youtubers, la seva música o TikTok.

Comparteix temps en una cosa que us pugui aportar a tots dos. Els seus ‘hobbies’ i els teus ‘hobbies’. Valora i fes propostes.

Recolza’l amb el que tingui dificultat. No l’hi resolguis ni el rescatis. Dona-li el teu recolzament i pregunta què necessita de tu o com pots ajudar-lo.

Les crítiques que solem fer-los no són «constructives» ni tenen molt filtre. Enteneu-me, els podem dir si alguna cosa no ens agrada o posar un límit, però no parlo d’això. A ningú ens agrada que ens critiquin així alegrement («com vas així al carrer» «doncs quines pintes que portes» «si vas pintada com una porta»...) i com són els nostres fills i filles, pensem que hi tenim tot el dret. Aquestes crítiques fan mal i es fixen en la seva autoestima.

Notícies relacionades

Utilitza l’humor. Això sempre uneix i a sobre rius una mica. Sigues enginyós i ves en compte amb el sarcasme, de vegades és feridor. Segons el teu punt de partida, hauràs de treballar més en una cosa o una altra o entrenar-te en certes habilitats. És possible que en la teva pròpia observació ja hagis detectat elements a modificar i hagis d’entrar en acció. Aquest l’inici del camí. Si tu canvies de lloc, tot es mou. I després treballa en la connexió. Aquest és l’objectiu.

¿Tens clara la sortida i la meta? T’ajudarà molt si el plasmes en algun lloc i de tots els punts comentats, dissenyes petits passos a fer. Porta a la pràctica aquestes modificacions i observa què passa en la comunicació amb el teu fill o filla adolescent. Recorda, pots treballar en això. No desesperis.

Temes:

Adolescents