¿QUAN OBREN LES ESCOLES?

Catalunya obrirà les escoles l'1 de juny a les zones en fase 2

Els centres educatius realitzaran tutories personalitzades en grups reduïts, però no hi haurà classes

Sindicats i famílies rebutgen el pla, demanen més concreció sobre les mesures i obrir una negociació

zentauroepp53466931 barcelona 19 05 2020  coronavirus covid 19 empieza la pre in200520120906

zentauroepp53466931 barcelona 19 05 2020 coronavirus covid 19 empieza la pre in200520120906 / FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Helena López

Sense classes, sense avançar matèria, sense transport escolar, sense servei de menjador i sense poder acollir tots els alumnes. Així obriran aquest 1 de juny les escoles dels territoris que estiguin en la fase 2, segons ha exposat aquest dimecres el conseller Josep Bargalló, que ha descrit la reobertura com una mesura per fer front a una «emergència comunitària».

¿Quan obren les escoles a Catalunya?

Obriran l’1 de juny «per no tornar a tancar», ha avançat. «Continuaran oberts també els mesos de juliol i agost i es posaran a disposició dels ajuntaments i entitats perquè hi puguin desenvolupar de manera segurar activitats lúdiques durant el període estival», ha detallat Bargalló, que ha tirat la pilota a la teulada de les escoles. «Ja tenim el pla marc; ara cada escola ha de realitzar el seu propi pla per adaptar-se a aquestes mesures», ha assenyalat.  Mesures que passen per grups reduïts –més reduïts com més petits són els alumnes– i per mantenir una distància de seguretat de dos metres entre alumnes. ¿Com? Cada centre haurà de veure-ho «en funció de la seva realitat».

Les guarderies també obren

El pla, que també preveu l’obertura de llars d’infants per acollir els nens a partir d’un any, inclou l’obligatorietat de portar mascareta als nens que tinguin més de 5 anys, però no als mestres, que segons ha assenyalat Bargalló estaran obligats a posar-se-la només quan interactuïn «de prop» amb els alumnes.

L’assistència als centres –no es pot parlar de classes ja que no n’hi haurà– aquest mes de juny serà voluntària i la idea és, sobretot, acompanyar els estudiants dels cursos finalistes, com ara quart d’ESO, segon de batxillerat o sisè de primària, per fer la transició.

A ulls de Belén Tascón, presidenta de la Fapac, el pla no garanteix la igualtat d’oportunitats per a tots els nens, «com ja va passar amb la tercera avaluació telemàtica», mesura que la federació va rebutjar al considerar que incrementa les desigualtats. «El conseller ha afirmat que l’objectiu és arribar a les famílies que més ho necessitin, però, ¿com s’asseguraran de fer-ho? Hi ha centres que no han pogut contactar amb les famílies en més de dos mesos. ¿Ho faran ara, perquè acudeixin no saben ben bé quan ni a què, al juny?», reflexiona Tascón, que critica que es deixi tota la responsabilitat en mans de les direccions, amb les desigualtats que això comportarà entre centres.

«Precipitat i perillós»

La UGT de Catalunya ha titllat de «precipitat i perillós» el pla. En un comunicat, el sindicat ha exigit que es retirés de forma immediata i la convocatòria «urgent» de la taula de negociació i del comitè de prevenció de riscos laborals per poder estudiar i consensuar una proposta de retorn a les aules en el curs 2020-2021. El sindicat lamenta que els centres amb prou feines disposen d’equips de protecció individual en condicions per dur a terme les preinscripcions presencials, i això no dona «garanties» que les escoles disposaran d’aquests equips d’aquí a poques setmanes, i adverteix que valorarà «la possibilitat de convocar aturades» per donar cobertura a aquells treballadors que se sentin obligats a posar en risc la seva salut. 

Des d’USTEC, sindicat majoritari, també s’ha exigit concreció sobre quines seran les ràtios i plantilles per arribar a temps al setembre i s’han expressat dubtes sobre poder reobrir al juny en la fase 2. «Si no vol assumir responsabilitat, que dimiteixi», ha conclòs contundent el portaveu del sindicat. En declaracions a Europa Press Ramon Font ha assegurat que el conseller «s’està rentant les mans amb el pla de reobertura dels centres», i ha dit que el departament «està fent el mateix que va dir la ministra Isabel Celaá fa setmanes». Font també es queixa que «una mascareta no és un equip de protecció individual», i recomana als centres que no obrin, perquè no estan preparats per a la prevenció de riscos laborals.

Condicions excepcionals

Quant al setembre, Bargalló assegura que s’obriran tots els centres i s’oferirà transport i menjador, però en condicions excepcionals. El transport, per exemple, si continuen les recomanacions actuals, s’hauria de fer amb els autobusos a la meitat del passatge i amb mascareta. Quant al menjador, el conseller ha assegurat que haurà de fer-se també en grups més reduïts, ampliant torns i modificant horaris, igual que l’entrada i sortida als centres, que s’adaptarà en funció de la realitat de cada escola. «Si no té diferents entrades o no són prou àmplies, segurament l’entrada i la sortida s’haurà de fer a diferents hores, de manera esglaonada», assenyala el responsable polític de l’àrea, que de nou deixa la decisió en mans de la direcció de cada escola, que també haurà de buscar els espais físics per poder fer les classes. «Cada centre és diferent; s’hauran de buscar equipaments tant públics com privats pròxims on es puguin realitzar classes per garantir el distanciaments social. A Dinamarca hem vist fer classes en grades de camps de futbol. No és el que desitgem, però s’estudiaran totes les opcions», prossegueix.

¿Si els grups gairebé s’hauran de doblar, es doblarà també la plantilla? La resposta de Bargalló és clara: No. «Ni tan sols es va doblar la plantilla de metges durant la pandèmia», ha respost. «Encara no sabem en quant s’haurà d’incrementar la plantilla, ja que no sabem el nombre d’alumnes de cada centre fins que es tanquin les inscripcions, que acaben de començar», diu el conseller, que assegura que tampoc se sap encara quina serà la ràtio al setembre, ja que les recomanacions sanitàries variaran en funció de l’evolució de la pandèmia.

¿Quins alumnes podran anar a l’escola?

Notícies relacionades

Les ràtios actuals, a partir de les quals hauran de treballar les escoles de la fase 2 al juny, són de cinc alumnes en la primera etapa d’educació infantil (d’1 a 3 anys; els més petits d’1 any no hi podran assistir); de 13 alumnes en el segon cicle d’educació infantil i en l’educació primària (de 3 a 12 anys), i de 15 alumnes en l’educació secundària, batxillerat i cicles de formació professional (de 12 a 18 anys). Sobre com decidir quins alumnes hi podran assistir i quins no –en el cas dels més petits, només podran cinc per aula–, el conseller novament ha deixat aquesta qüestió en mans de les direccions, que «hauran de prioritzar». 

Malgrat que la intenció de la conselleria –i la reivindicació de la Fapac– és que al setembre tots els nens tinguin assegurada l’educació presencial, Bargalló ha insistit que s’haurà d’assegurar que la xarxa telemàtica continuï funcionant per estar preparats per a possibles nous brots en alguna zona o centre educatiu concret.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions