CONSELL D'UNIVERSITATS

Pedro Duque i els rectors consideren «condemnable» el cas dels màsters

El ministre presideix per primera vegada un Consell d'Universitats, amb una crítica al funcionament de l'Institut de Dret Públic de l'URJC i una defensa de la qualitat de la universitat espanyola

ealos45073406 graf4877  madrid  17 09 2018   el ministro de ciencia  innov180917210854

ealos45073406 graf4877 madrid 17 09 2018 el ministro de ciencia innov180917210854 / ZIPI

2
Es llegeix en minuts
Efe

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats,Pedro Duque, ha presidit avui per primera vegada elple del Consell d’Universitats,en què va coincidir amb els rectors que els casos d’irregularitats detectats en alguns màsters són “puntuals”, perquè la universitat “funciona”.

“El sistema de certificació dels títols funciona i tot es resumeix en uns casos molt puntuals dins d’un institut molt concret”, ha dit Duque en referència a l’Institut de Dret Públic, adscrit a la Universitat Rei Joan Carles (URJC) de Madrid. Una opinió similar ha expressat la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) en un comunicat consensuat poc abans de reunir-se amb Duque, en el qual han qualificat els casos d’“absolutament lamentables, condemnables i que han de corregir-se amb contundència”.

El president de la CRUE, Roberto Fernández,ha volgut diferenciar el cas dels màsters amb el de la tesi del president del Govern, Pedro Sánchez, a la Universitat Camilo José Cela (UCJC) de Madrid: “No hi ha cas”, ha dit, perquè el centre ha actuat de “manera impecable” i “conforme a tota la legalitat, la general i la pròpia”. En canvi, Fernández ha recalcat que hi ha un “cas Màster” quant a la tasca d’“un institut”, i que ara està “sub judice”.

Ús polític

En el seu document, els rectors també exigeixen als polítics queno utilitzin la universitat “com a arma llancívola”en les seves “legítimes disputes polítiques” i asseguren que les universitats compleixen tots aquells requisits que els sol·licita l’Estat per a les seves titulacions.

El ministre, que ha demanat als alumnes de l’URJC que no es preocupin i que “no es deixin portar pel soroll, que passarà”, ha explicat que avui ha parlat amb el rector, Javier Ramos, i amb el conseller madrileny, Rafael van Grieken. Tots dos li han assegurat que s’ha nomenat un nou administrador per a aquest institut, s’ha eliminat la capacitat d’autonomia financera i s’ha contractat una auditoria externa.

No obstant, en vista de la insistència dels mitjans sobre si alguna cosa no funciona en els controls universitaris, Duque ha contestat que “en absolut s’ha de pensar que la qualitat de la Universitat és menor que abans”. Ha reiterat que “els controls existeixen”, tot i que el ministre es va mostrar partidari de fer-los més eficients, cosa que es pot reflectir en una pròxima llei universitària.

Llei d’universitats

En el Consell d’Universitats, el ministre s’ha referit precisament als treballs per a aquesta futura llei d’Universitats, per als quals ja s’ha reunit el juliol amb les comunitats i el 9 d’octubre que ve ho farà amb el Consell d’Estudiants Universitaris de l’Estat.

Als rectors els ha anunciat la constitució de tres taules de treball per afrontar els reptes “més imminents” del Ministeri:l’Estatut del Personal Docent i Investigador (PDI), l’ordenació dels ensenyaments universitaris oficials i la potenciació de la internacionalització de les universitats.

Notícies relacionades

A més, durant el ple s’han posat en comú altres temes, com l’increment de les beques i ajuts a l’estudi universitari per a les famílies més desfavorides i la resolució de contractes predoctorals de Formació del Professorat Universitari (FPU).

Altres punts tractats amb els rectors –la CRUE representa 80 universitats– han sigut els ajuts a la mobilitat o la necessitat de més agilitat administrativa a través de mitjans electrònics en els processos d’acreditació, segons ha assenyalat el Ministeri en una nota.