curs vinent

La Fapac denuncia la falta de places a l'escola pública malgrat la demanda

L'associació critica que Ensenyament tanqui grups de P3 i primer d'ESO en la pública mentre els reobre en la concertada

rjulve42590410 barcelona    barcelones    20 03 2018   barcelona    las par180710140233

rjulve42590410 barcelona barcelones 20 03 2018 barcelona las par180710140233 / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) ha denunciat aquest dilluns el continu tancament de places públiques a P3 i primer d’ESO mentre es continuen renovant concerts a escoles privades i augmenta la demanda per a les escoles públiques. L’entitat critica que "es planifiquin les places concertades per sobre de les necessitats reals d’escolarització” i que es vulneri "el dret de les famílies a una educació pública, gratuïta, laica o no catòlica", perquè el 70% de la concertada són escoles de tradició catòlica.

La Fapac retreu que, segons les dades d’Ensenyament, a P3 per a aquest pròxim curs s’han tancat 86 grups en la pública respecte del curs anterior, mentre que s’han obert 26 de nous a l’escola privada concertada. La situació ja es va repetir, expliquen, l’any passat, quan es van haver d’obrir 84 grups més en la pública durant el període de preinscripció, mentre que la concertada ja tenia previstos 29 grups addicionals que no es van cobrir.

A primer d’ESO; on, assenyalen, la planificació ja ve marcada pels alumnes que ja estan matriculats a sisè de primària, passa si fa o no fa el mateix, amb 17 grups menys a l’escola pública i un augment de 53 en l’oferta concertada. Les seves xifres amplien les d’Ensenyament, que no tenen en compte, denuncien, la quantitat d’alumnes reals que cal matricular.

Por de no tenir plaça

"Aquestes situacions fan que algunes famílies optin per elegir com a primera opció la concertada, per por de deixar els seus fills sense plaça per al curs escolar", explica Belén Tascón, presidenta de la Fapac.

Notícies relacionades

En l’anàlisi per territoris, a la ciutat de Barcelona, la Fapac denuncia la falta d’oferta pública en barris com ara les Corts, l’Eixample i Gràcia (0% en tots tres), i els molt escassos 2% a Ciutat Vella (en contraposició del 26% de concertada), Sant Andreu i Horta-Guinardó.

Al Baix Llobregat, la dinàmica de les retallades pressupostàries van provocar una "reducció preventiva" de sis grups de places públiques el curs passat, que s’ha revertit finalment amb l’augment de 20 grups públics.