profecia orwel·liana

Escoles xineses posen càmeres a les aules per mesurar la concentració de l'alumnat

rjulve43643925 students are checked with metal detectors as they enter the 180609180612

rjulve43643925 students are checked with metal detectors as they enter the 180609180612 / CHINA STRINGER NETWORK

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

El control exhaustiu a la Xina s'ha estès a les aules. Un sistema informàtic busca musaranyes en les ments dels estudiants i informa el professor si les troba. És l'últim indici de l'afany per estendre la distopia orwel·liana a qualsevol racó del país.

L'experiment ja funciona en una escola de Hangzhou (capital de la província oriental de Zhejiang). Tres càmeres col·locades sobre la pissarra escanegen cada 30 segons els rostres dels joves i envien la informació a un ordinador. Aquest classifica les seves expressions en set emocions (neutra, feliç, trist, decebut, molest, espantat i sorprès) i aplica algoritmes per mesurar la seva concentració. Si conclou que l'atenció flaqueja, envia immediatament una notificació al professor.

Al mètode se'l coneix com a 'Sistema intel·ligent de gestió del comportament a les aules' i, amb menys pompa, com a 'ull intel·ligent'. Ara per ara s'ha instal·lat en una classe però el pla preveu estendre'l a tota l'escola abans d'estiu. L'experiència, publicada en la premsa local, és jutjada com a tremendament reeixida per tothom.

"Abans, quan era a classes que no m'atreien gaire, m'envaïa la mandra i feia capcinades o mirava altres llibres", ha explicat un estudiant al web governamental Hangzhou.com. "Però no m'atreveixo a distreure'm des que van instal·lar les càmeres, són com un parell d'ulls misteriosos que em vigilen sense parar", ha afegit. I subratlla que la concentració ha augmentat a tota la classe.

"Un assistent del professor"

Per a Ni Ziyuan, director del centre, el sistema no és més que "un assistent del professor per millorar la qualitat de l'ensenyament". Ha negat que envaeixi la privacitat dels estudiants perquè només grava les seves expressions i no les seves imatges. I, en qualsevol cas, la informació no es guarda al núvol sinó en un servidor local.

L'acotació no sobra. La iniciativa a les escoles havia generat estupefacció fins i tot en una societat ja acostumada a la intrusió conscienciosa en les seves vides i que semblava tolerar-la tota. La fiscalització infantil els ha resultat excessiva a molts.

L'escola ja aplicava el reconeixement facial per demanar llibres a la biblioteca o el menú al restaurant. Els pares reben cada mes un informe detallat sobre el que han menjat els seus fills.

Mesurar l'avorriment

Un professor de la Universitat de Sichuan va experimentar ara fa dos anys amb un mètode informàtic que mesurava l'avorriment dels alumnes. El seu objectiu era aconseguir que les seves classes fossin més amenes.

El reconeixement facial també funciona als accessos a centres com la Universitat Normal de Pequín per evitar que les joves colin les seves cites als dormitoris.

El Ministeri de Seguretat Pública va aprovar el 2015 un projecte per crear un sistema que permeti identificar els seus 1.300 milions d'habitants en tot just tres segons comparant el seu carnet d'identitat amb la imatge presa per alguna de les càmeres que esquitxen qualsevol carrer. La Xina ha desplegat ja 170 milions i n'afegirà uns altres 400 milions en els propers tres anys. 

Ulleres de sol espia

La premsa oficial va revelar el mes de febrer que quatre policies apostats a l'estació de tren de Zhengzhou (capital de la província central de Henan) supervisaven la multitud amb unes ulleres de sol que comptaven amb una càmera connectada a un aparell similar a un telèfon mòbil. Aquest enviava la informació a un ordinador central de la policia i instantàniament s'identificava els viatgers amb el seu nom, ètnia, gènere i direcció.

Notícies relacionades

Ja no n'hi ha prou amb diluir-se a la massa. Les aglomeracions, de fet, són idònies per a la pesca policial. Durant la gira del celebèrrim artista hongkonguès Jacky Cheung per la Xina continental ja han estat caçats tres fugitius en tot just dos mesos. El segon va afirmar després de ser aturat a Nanchang (província de Jiangxi) que se sentia segur entre els 50.000 seguidors.

El reconeixement facial ofereix també infinites possibilitats comercials i ja s'utilitza en la facturació de maletes o alguns tràmits bancaris. El gran salt endavant s'espera amb l'arribada de les xarxes 5G el 2020. I llavors la profecia orwel·liana ja haurà assolit la Xina.

Temes:

Xina