Impacte del Cas Cifuentes

Funcionaris de la Universitat Rei Joan Carles esperen un "descens brutal" en els seus ingressos per màsters

Tretze milions d'euros del seu pressupost depenen de cursos de postgrau, títols propis i convenis amb centres concertats

undefined43008447 madrid  20 04 2018  universidad rey juan carlos i  foto  jos180420205554

undefined43008447 madrid 20 04 2018 universidad rey juan carlos i foto jos180420205554 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Després d’un mes de nervis, aquests dies regna a la Universitat Rei Joan Carles (URJC) de Madrid una calma només aparent, a l’espera del cop que se li aproxima quan hagi de comptabilitzar els ingressos per matrícules de màster.

    

Un tram de 13 dels 154 milions de pressupost de la segona universitat en alumnes de la comunitat madrilenya (amb 45.200 matriculats) rebrà l’impacte del cas Cifuentes. Per les taxes que els estudiants paguen pels màsters, la URJC va projectar ingressar 6 milions d’euros aquest any; per títols propis, 1,3; i 6 més per la seva relació amb centres adscrits.

    

El que patiran aquests comptes «pot ser un descens brutal», calculen funcionaris de l’àrea administrativa de la URJC. Ho augura un mal símptoma: la Califòrnia State University no vol renovar el conveni de col·laboració que va negociar l’estiu del 2017, relaten aquestes fonts.

    

El pròxim 3 de maig s’acaba el termini de preinscripció en els màsters presencials, i el rector Javier Ramos podrà fer una primera valoració de danys. Aquests també poden afectar les matrícules de grau en primer cicle, ja que els estudiants que passin la selectivitat a la Comunitat de Madrid els pròxims 5, 6 i 7 de juny tindran tot el mes per canviar d’universitat si inicialment van pensar anar a la URJC. 

«QUE SE’N VAGIN ELLS»

Tots els professors consultats descarten que es produeixi una fuga d’estudiants de segon cicle. Ho corrobora un d’ells, Fran Molina, alumne d’un triple grau de Filosofia, Economia i Ciència Política: «Tenim clar que no ens en anirem de la nostra universitat; haurien d’anar-se’n uns altres», assegura en referència als professors implicats en l’escàndol del màster de Cifuentes. Molina forma part de l’associació estudiantil Res Publica, que va portar el cas a la Fiscalia.

    

La universitat pública que els expresidents de la Comunitat de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón i Esperanza Aguirre van edificar i van consolidar com a baluard liberal i refugi de figures del PP a la perifèria madrilenya no brilla en els rànquings. En el llistat web del Consell Superior d’Investigacions Científiques, la URJC ocupa el 33è lloc espanyol i el 821è mundial. En el rànquing de la Fundació BBVA-Ivie se situa en el setè d’11 esglaons, amb 37 universitats per sobre. Per la Fundació Everis, la URJC no és digna de figurar entre els 10 primers llocs d’ocupabilitat dels titulats.

Notícies relacionades

    

No són bons resultats per a un centre amb una captació d’ingressos extra que es basa en la venda de 92 màsters. Lidera aquest filó comercial l’àrea de Ciències Jurídiques (la del màster de Cifuentes), amb 46 màsters presencials i 14 on line.