Anar al contingut

Prevenció a les escoles

França blinda els col·legis davant l'amenaça terrorista

Els centres educatius estan obligats a fer un simulacre d'atemptat durant el curs

Eva Cantón / París

fcosculluela39912624 ecole170903164702

PATRICK KOVARIK

Els atemptats del 2015 van marcar un abans i un després en la seguretat dels centres educatius francesos. Des d’aleshores hi ha un detallat protocol del Ministeri d’Educació –elaborat en coordinació amb el departament d’Interior francès– amb l’objectiu de reforçar la vigilància i donar a pares, professors i alumnes pautes sobre la manera d’actuar davant l’amenaça terrorista. Les instruccions bàsiques giren al voltant de tres idees: anticipar, garantir la seguretat i saber reaccionar.

A l’entrada dels col·legis hi ha sempre un adult per rebre els alumnes, es fa un control visual de les motxilles i es verifica sistemàticament la identitat de les persones alienes al centre. A les portes del centre no s’hi pot aparcar ni s’hi deixen formar aglomeracions. Aquestes consignes estan reflectides en un cartell ben visible a la façana de col·legis i instituts en el qual figura també el nivell d’alerta terrorista del país.

Escenari d’atemptat

Els centres poden, a més a més, modificar els horaris d’entrada i de sortida per controlar el flux i evitar que els alumnes s’esperin a la via pública. A partir d’aquest curs acadèmic, als dos simulacres d’evacuació en cas d’incendi se n’hi afegeix un altre que reprodueix un escenari d’atemptat intrusió. L’exercici contempla un pla d’evacuació i, si no fos viable, l’agrupament dels alumnes en un lloc segur mentre no arriben els primers serveis d’auxili.

L’objectiu és que professors i alumnes identifiquin l’inici i el final de l’alerta terrorista, coneguin l’itinerari que s’ha de seguir, els llocs on es poden amagar i els objectes que poden fer servir per protegir-se. El protocol s’adapta a l’edat dels alumnes i en el cas dels més petits es disposa d’una guia pedagògica per evitar que se sentin angoixats.

Guies per a col·legis i instituts

Els establiments educatius han de verificar l’eficàcia de les mesures de seguretat, assegurar-se que el personal docent i no docent les coneix i informar del dispositiu les famílies. El ministeri posa a la seva disposició dues guies, una per a escoles i una altra per a centres de secundària i batxillerat.

Als instituts encara no s'ha tancat el debat sobre els fumadors. La llei prohibeix als alumnes fumar al recinte del centre, però, per evitar que els adolescents es reuneixin a les voreres i es converteixin en objectiu potencial dels terroristes, molts directors han habilitat zones de fumadors a l'interior.

Control dels viatges d'estudis

Per un altre costat, s’ha d’informar les Acadèmies (delegacions d’Educació) dels viatges d’estudis programats, que es podran anul·lar si la prefectura entén que no es donen les condicions de seguretat adequades. Va ser el que va passar el 22 de març passat quan França va suspendre els desplaçaments escolars al Regne Unit després de l’atemptat al pont de Westminster.

Educació ha reforçat, així mateix, la formació dels professors en primers auxilis. Aquest any en rebran 1.500 docents. Si ho consideren necessari, els directors poden sol·licitar igualment la presència d’una cèl·lula d’atenció psicològica. França en té 250 de desplegades a tot el territori.

Prevenir la radicalització

Els especialistes de la lluita antiterrorista fa temps que alerten de la complexitat del fenomen dels menors radicalitzats. França tenia el mes de juny passat uns 2.200 menors al fitxer de prevenció del radicalisme, que es nodreix d’informacions de la Prefectura (delegació del Govern) a partir d’advertències de funcionaris del Ministeri d’Educació, a qui el Govern atorga un rol essencial en la detecció de comportaments de risc.

Des del mes de febrer del 2015, els docents tenen a la seva disposició un Llibre Verd amb un llistat d’indicis que, acumulats i creuats amb altres dades, poden ser símptoma de radicalització, com ara trencar la relació amb els amics, abandonar determinades activitats extraescolars o faltar a classe amb freqüència, així com nous hàbits alimentaris o canviar la manera de vestir. Les prefectures determinen si el jove s’ha radicalitzat.

En el primer cas es posa en marxa una cèl·lula de seguiment soci-educatiu, voluntari i en cooperació amb la família i associacions especialitzades, per ajudar l’alumne a sortir de l’espiral en què ha entrat. Aquest dispositiu, format per la direcció del centre, personal mèdic i dels serveis socials, analitza el problema individual i col·lectiu dels xavals i proposa un projecte escolar adaptat a aquests alumnes. 

0 Comentaris
cargando