DES DE PLAÇA UNIVERSITAT

Els estudiants catalans convoquen una marxa aquest dijous per demanar abaratir la universitat

Exigeixen una rebaixa del 30% del preu de les matrícules, que són les més cares d'Espanya

 

  / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

El moviment estudiantil de Catalunya ha convocat una mobilització per a aquest dijous, dia 17, coincidint amb el Dia Internacional de l'Estudiant, per reclamar al govern català una rebaixa del 30% del preu de les matrícules universitàries, que són les més cares d'Espanya. rebaixa del 30% matrícules universitàries les més cares d'Espanya.

La convocatòria l'han fet tots els sindicats estudiantils, l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), així com diverses assemblees de facultats.

Amb el lema 'Universitat Gratuïta', els consells, les associacions i els sindicats han convocat una manifestació que sortirà de la plaça Universitat de Barcelona i que farà un recorregut fins a la plaça Sant Jaume "per visibilitzar la demanda d'una universitat pública i gratuïta", segons els organitzadors.

ALTRES PROTESTES

Els estudiants de Catalunya s'han mobilitzat en els últims mesos en diverses ocasions per protestar contra la LOMCE, contra les retallades en l'educació i contra la implantació del 3+2, però també pels preus de les universitats, que a Catalunya s'han encarit fins al punt que els estudiants consideren que la universitat catalana s'ha convertit en "elitista".

El Consell de l'Estudiantat recolza les mobilitzacions i ha denunciat que "la Generalitat ha contribuït que la nostra universitat sigui més elitista, situant la universitat catalana en el top 10 de les universitats més cares de tot Europa".

El Parlament, a proposta dels grups de Catalunya Sí que es Pot i del PSC, va aprovar dues mocions en què instava la Generalitat a reduir un 30% els preus de les matrícules universitàries, així com a canviar i augmentar el sistema de beques.

Notícies relacionades

Els sindicats estudiantils han recordat que les dues mocions van ser aprovades amb el suport de tots els grups parlamentaris, exceptuant Junts Pel Sí, que hi va votar en contra.

"Els estudiants catalans tenim clar que els nostres drets s'han de protegir, i que l'equitat en l'accés a la universitat ha de ser garantit, i és per això que aquesta jornada de mobilització girarà al voltant d'una reivindicació que sempre ha sigut el rerefons de les nostres demandes, i que constitueix un punt de trobada per a tots nosaltres: la universitat gratuïta", han conclòs els organitzadors de la nova protesta.