L'èxit de la vaga posa més difícil a Rajoy mantenir les revàlides

Gairebé la meitat dels alumnes catalans se sumen a l'aturada convocada per estudiants i pares

Milers d'estudiants de secundària es manifesten a Madrid i Barcelona contra les proves "franquistes"

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

La vaga i les manifestacions protagonitzades ahir per estudiants i pares contra les revàlides van aconseguir mobilitzar una bona part de la comunitat educativa superant les expectatives fins i tot a Catalunya. Malgrat que aquí els convocants, el Sindicat d’Estudiants i la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (CEAPA), tenen una escassa implantació, van aconseguir buidar gairebé la meitat de les aules, amb un 41% de seguiment a les escoles públiques, segons la Conselleria d’Ensenyament. En diverses comunitats els vaguistes van ser majoria.

El Govern, després d’aquesta jornada, ho tindrà més difícil per esquivar l’acord d’investidura amb Ciutadans pel qual hauria d’enviar al congelador les odiades avaluacions durant els sis mesos de negociació del pacte d’Estat d’educació que també figuren a l’acord. El president encara en funcions, Mariano Rajoy, va incloure el pacte al seu discurs d’investidura, però no així la congelació de les revàlides, que no va ni esmentar.

QUEIXES

N’hi va haver prou d’acostar-se a un col·legi o manifestació per entendre l’èxit de la convocatòria. Fins i tot nens de primària, però sobretot els adolescents de secundària, mostraven sense embuts als mitjans que tenien molt apresa aquesta lliçó. «No pot ser que després d’estudiar quatre anys, per un dia que no estiguis bé perdis tot el que has fet», deia Mateo, de segon d’ESO del col·legi Ágora de Madrid.

A diferència d’anteriors mobilitzacions es va notar a més que l’espasa de Dàmocles avaluativa s’acosta. Fátima i Leyva, dues alumnes de segon de batxillerat de la manifestació de Madrid, van lamentar que «a aquestes alçades» no sàpiguen a quina prova s’enfrontaran per accedir a la universitat. «El mes passat pensàvem que la revàlida es faria, ara ens diuen que no se sap. Sentim que ens estan prenent el pèl», van lamentar.

A l’acabar la marxa de Madrid, que va reunir més persones que mai, diversos milers, la secretària general del Sindicat d’Estudiants, Ana García, va advertir al Govern que si no es deroguen les revàlides «tornaran als carrers». García es va mostrar escèptica sobre l’acord amb Ciutadans ja que creu que només respon a una «estratègia per desmobilitzar i calmar la ràbia de la societat».

A la manifestació de Barcelona també hi van participar diversos milers de persones que van sortir al migdia de la plaça de la Universitat. La marxa anava encapçalada per les pancartes: «Fora el PP, fora Convergència. Ni Lomce, ni LEC, ni 3+2» i «Fora revàlides franquistes».

IMPACTE

Notícies relacionades

L’entorn metropolità de Barcelona va ser la zona de Catalunya on la vaga va tenir més ressò. El Vallès Occidental va registrar una participació del 88% i el Baix Llobregat, del 71%. Barcelona capital es va situar per sota de la mitjana, amb un 33%. La demarcació amb menys adhesió a la vaga va ser Girona amb un 18%.

La comunitat de Madrid és on els alumnes veuen més a prop l’amenaça de les revàlides perquè ha sigut quasi l’única on s’estan aplicant al peu de la lletra els dictats del ministeri. Potser per això la vaga va semblar haver obtingut també molt ressò. El Sindicat d’Estudiants va avaluar en un 90% el seguiment. CCOO, en el 60%. Castella-la Manxa, en mans del PSOE, en el 80%.