RÀNQUING TIMES HIGHER EDUCATION

Cinc universitats espanyoles, entre les 200 millors d'Europa

La UAB, la Pompeu Fabra i la de Barcelona estan entre les 100 més destacades i l'Autònoma de Madrid i la de Navarra, entre la 160 i la 170

2
Es llegeix en minuts

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i la Universitat de Navarra (UNAV) estan entre les 200 millors d'Europa, segons el rànquing Times Higher Education, publicat aquest dijous, 10 de març.

Les tres primeres, l'Autònoma de Barcelona, la Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona se situen en la llista de les cent primeres, en els llocs 70, 80 i 86, respectivament; l'Autònoma de Madrid i la de Navarra, entre el 160 i 170.

El Regne Unit és el país europeu amb més institucions en aquest nou llistat, fins a 46, i on la Universitat d'Oxford ocupa el primer lloc, la Universitat de Cambridge es troba en el segon i l'Imperial College de Londres ocupa la tercera posició.

Darrere el Regne Unit, Alemanya és el segon país amb més presència en aquest rànquing, amb 36 institucions. LMU Munich és la universitat alemanya més ben classificada, en 10a posició, mentre que gairebé un terç (11 institucions) estan entre les 50 primeres.

ALTRES INDRETS D'EUROPA

En altres parts d'Europa, els països escandinaus com Suècia i Finlàndia compten amb 11 i 6 institucions universitàries entre les 200 millors i on destaca l'Institut Karolinska suec en el novè lloc.

Altres països amb bon rendiment en la classificació, en relació amb la dimensió de la població, són Dinamarca (6 universitats), la República d'Irlanda (6) i Suïssa (9), on l'Institut Federal Suís de Tecnologia de Zuric es troba en el quart lloc.

Els Països Baixos compten amb 13 institucions, set d'elles a Bèlgica. L'est i el sud d'Europa ocupen les posicions més baixes del rànquing: EstòniaGrèciaXipre i Portugal amb una sola institució entre els llocs 171-200.

Rússia, per la seva banda, només compta amb cinc institucions entre les 200 millors d'Europa, de manera que és el país amb menys presència en relació amb la seva població i PIB. Per la seva part, PolòniaUcraïnaRomaniaBulgària i el conjunt de l'antiga Iugoslàvia no apareixen en el llistat.

Aquest rànquing de les millors universitats europees s'extreu d'un d'anterior, publicat el mes d'octubre passat per Times Higher Education sobre les 800 institucions més rellevants del món procedents de 70 països.

Per a aquesta classificació s'ha tingut en compte la recerca realitzada als centres, l'ambient d'aprenentatge, la reputació, el nombre de professors per alumne, els títols i doctorats atorgats, els ingressos, la influència de les investigacions mitjançant cites en articles, la recerca i el volum d'ingressos per investigar, els ingressos i la reputació, el personal acadèmic i investigador, la presència d'estudiants i professors internacionals o els treballs acadèmics.

ALEMANYA CAPTA ALUMNES INTERNACIONALS

Notícies relacionades

Segons l'editor d'aquest rànquing, Phil Baty, la matrícula d'estudiants internacionals en universitats del Regne Unit suposa una injecció econòmica molt important per al país, encara que, per primera vegada, aquest any s'ha estancat i fins i tot ha caigut bruscament la d'alumnes procedents d'alguns països.

En aquest sentit, Baty adverteix que la política migratòria restrictiva i el cost de les taxes de les universitats britàniques comparat amb altres països com Alemanya, on és més barat estudiar i a més ofereixen moltes titulacions íntegrament en anglès, han pogut causar aquest estancament. En aquest sentit, afegeix que, en l'últim recompte, les millors universitats dels Països Baixos i Alemanya estan oferint al voltant de 2.000 carreres que s'imparteixen en anglès.