La Fapac demana dimissions per les trampes d'escoles concertades a Badalona

L'entitat demana responsabilitats a Montserrat Llobet, responsable d'Ensenyament a la ciutat i ara directora general

La federació d'ampes assegura que els fraus es van seguir repetint, però la Generalitat ho nega

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

La Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) ha demanat la destitució de la nova directora general d'educació secundària, Montserrat Llobet, perquè considera que, durant el temps en que ella va dirigir els serveis territorials de la Conselleria d'Ensenyament a l'àrea de Barcelona Comarques, no va actuar contra les irregularitats en les matrícules detectades en diferents escoles concertades de Badalona, segons va informar aquest diari dilluns passat. El departament que dirigeix Meritxell Ruiz ha recordat, com ja va fer dilluns, que totes les accions denunciades a Badalona han sigut esmenades i degudament sancionades o amonestades. 

És més, ha dit la conselleria, si es va poder intervenir en els fets que es produïen a Badalona és perquè els mecanismes del servei d'Inspecció en aquesta ciutat, dels qual Llobet era responsable, van funcionar correctament.  

"El problema és que l'Administració només actua, en aquesta i en altres situacions, de manera reactiva", lamenta Àlex Castillo, president de la Fapac, que està convençut que les martingales en els processos de preinscripció i matrícula en les concertades (escoles de titularitat privada que reben fons de la Generalitat) "són més freqüents del que sembla".

Malgrat que tant la Generalitat com els centres implicats (contactats tots ells per EL PERIÓDICO) neguen que les irregularitats es repetissin i insisteixen que es va tractar de casos puntuals ja solucionats, la Fapac denuncia aquest dimarts, en un comunicat, que la reacció d'Ensenyament a Badalona "va ser tan tímida que no va impedir que els centres implicats continuessin cometent irregularitats, malgrat estar expedientats". 

Notícies relacionades

A més, "la falta de transparència" de l'aleshores responsable dels serveis territorials, prossegueix la Fapac, i la "inacció de la conselleria els converteix en còmplices d'aquestes pràctiques". "No es van fer passos ferms per frenar-les", lamenta l'entitat, cosa que va implicar que es cometés un greuge amb "l'escola pública". "Mentre que hi ha centres concertats que utilitzaven, i utilitzen, estratègies en la matriculació per mantenir els concerts, Ensenyament tancava, i tanca, línies públiques de P3 sense justificació real i creïble", insisteix.

Per això, "tal com demana el Síndic de Greuges", en una carta enviada als membres de la federació d'ampes de Badalona el 22 de gener passat, reclama a "Ensenyament que supervisi l'admissió d'alumnes per al curs 2016-2017 per evitar més fraus.

Estudiants 'fantasma' i alumnes de 5 anys a sisè de primària

Entre les pràctiques irregulars detectades en escoles concertades de Badalona hi ha la de l'escola que va matricular un alumne de 5 anys a sisè curs de primària, perquè és on hi havia places disponibles. En realitat, el nen havia d'anar a una classe de P5, però allà no hi havia vacants. Un altre col·legi, amb dues línies concertades, va posar en marxa un tercer grup de primer d'ESO, malgrat que la llei prohibeix explícitament que una escola tingui en un mateix nivell classes concertades i classes no concertades. El centre va tenir durant un temps 21 alumnes fora de la matrícula.