Vídeo viral

Una campanya reclama "la racionalització dels deures escolars"

La iniciativa ja ha aconseguit més de 134.000 firmes a Change.org

L’experiment sobre horaris laborals que et sorprendrà #hofasipunt / periodico

2
Es llegeix en minuts
JOAN GUILLÉN-GARFIAS / BARCELONA

En els últims temps s'han multiplicat les peticions populars i les xarxes socials s'han tornat imprescindible per a aconseguir els seus objectius i la seva visualització social. Un dels recursos més utilitzats és la recollida de firmes via 'on line'. Una de les propostes més exitoses dels últims mesos, ha sigut la proposada per Eva Bailén (@Vabalen) a la plataforma Change.org sobre els "deures justos" dels estudiants. Aquesta reclama "la racionalització dels deures en el sistema educatiu espanyol" i va dirigida al ministeri d'Educació. Des del mes de maig ha adherit a la seva petició més de 134.000 firmants. Falten unes 15.000 firmes per a arribar a les 150.000.

La campanya ha estrenat aquest dimecres un nou vídeo promocional en què es pot veure "diversos desconeguts" que s'han sotmès a "un experiment sobre els horaris laborals". D'una forma original el material mostra una conversa sobre l'horari de treball de diferents persones adultes amb algú que "no veuen ni senten". Així mateix, s'ha llançat un 'hashtag': #lohacesypunto que ha aconseguit, també, una gran repercussió en xarxes.

El clip ha aconseguit, a Youtube, més de 4.300 visites en menys de 24 hores i suma més de mig centenar de comentaris.

L'objectiu de la petició ideada per Bailén és conscienciar socialment sobre els efectes nocius de l'excés de deures i aconseguir un canvi en la legislació vigent i la seva aplicació a les escoles. "No existeix justificació perquè un nen dediqui tantes hores del seu temps després de la jornada escolar a fer deures, moltes vegades mecànicament i que difícilment fomenten competències" afirma la seva declaració d'intencions. S'empara en diversos punts del Reial Decret 126/2014, de 28 de febrer, "pel qual s'estableix el currículum bàsic de l'Educació Primària", com el punt 4t competència que afirma que fer tasques repetitives, diàriament, l'"estudiant no aprèn a aprendre, aprèn" a "mecanitzar les seves tasques" o el 6è, que defensa que els deures "abusius" no fomenten l'"esperit emprenedor i la iniciativa" pròpia dels infants, "pel descobriment personal".

També afirma que "no resulta admissible que els nens espanyols dediquin a la setmana tres hores més als deures que els nens finlandesos, que aconsegueixen uns resultats acadèmics, d'acord amb els informes PISA, dels millors del món".

Notícies relacionades

La iniciativa sol·licita que es "racionalitzin els deures" amb l'"establiment d'unes pautes perquè les tasques es desenvolupin en un temps raonable i que estiguin d'acord amb l'edat", a més de requerir que les obligacions extraescolars "haurien d'estar consensuats entre els diferents professors d'un mateix centre" per evitar, així, excessos i desigualtats. Ja que actualment l'encàrrec de deures depèn del professor de forma unilateral.