Hisenda

Declaració de la renda 2021: ¿Com funciona la deducció per lloguer a Catalunya?

Consulta la data límit per presentar la declaració de la renda el 2021

¿Com saber si estic obligat a presentar la declaració d’Hisenda aquest any?

Declaració de la renda 2021: ¿Com funciona la deducció per lloguer a Catalunya?
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En la campanya de la declaració de la renda de l’exercici 2020 que està en marxa des del 7 d’abril passat, els contribuents amb residència a Catalunya tenen la possibilitat desgravar-se el lloguer de la vivenda, complint una sèrie de requisits.

Catalunya és una de les comunitats que té deduccions pròpies per a tots els contribuents que tinguin la seva residència habitual en aquest territori i la deducció per lloguer de vivenda habitual n’és una.

Quantitat a desgravar en concepte de lloguer i requisits

Per a la renda que s’ha de presentar aquest any, la deducció per lloguer és d’un 10% fins a un màxim de 300 euros anuals de les quantitats que s’han abonat durant l’any 2020. Ara bé, per poder incloure-la en la declaració, el contribuent ha de trobar-se en alguna d’aquestes situacions

-Tenir 32 anys o menys en la data en què s’han de presentar els comptes a Hisenda.

-Haver estat en situació d’atur durant 183 dies o més durant el 2020.

-Tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65%.

-Ser viudo o viuda i tenir 65 anys o més

-Que la base imposable total, menys el mínim personal i familiar no sigui superior a 20.000 euros anuals.

-Que les quantitats pagades en concepte de lloguer superin el 10% dels rendiments nets del subjecte passiu.

Família nombrosa

Si en la data de meritació de l’impost el contribuent pertany a una família nombrosa, es pot deduir el 10% fins a un màxim de 600 euros anuals, sempre que es compleixin amb els dos últims requisits anteriorment exposats.

En el cas de tributació conjunta, si algun dels membres té 32 anys o menys i pertany a una família nombrosa, l’import màxim de la deducció és de 600 euros, i el límit de la base imposable total, menys el mínim personal i familiar, de la unitat familiar s’estableix en 30.000 euros.

Notícies relacionades

Així mateix, cal tenir en compte que aquesta deducció només pot aplicar-se una vegada i que la vivenda no pot donar lloc a l’aplicació d’un import de deducció superior a 600 euros. És a dir, si en relació amb una mateixa vivenda resulta que més d’un contribuent té dret a la deducció, cada un podrà aplicar en la seva declaració una deducció per aquest concepte per l’import que s’obtingui de dividir la quantitat resultant de l’aplicació del 5% de la despesa total o el límit màxim de 600 euros, si procedeix, pel nombre de declarants amb dret a la deducció.

Finalment, els contribuents que s’acullin a aquesta deducció, han d’identificar l’arrendador de la vivenda amb el seu NIF en la corresponent declaració de la renda.