El futur sostenible comença als nostres edificis, i el biometà podria ser la clau
L'informe de la consultora Frontier Economics revela les claus de la transició energètica
Planta de gas renovable Elena, Cerdanyola del Vallès
En un món en què la lluita contra el canvi climàtic és més urgent que mai, els edificis –que representen el 30% del consum d’energia a Espanya– juguen un paper crucial en els objectius de descarbonització. Segons l'informe "El biometà i l'emmagatzematge estacional d'energia" elaborat per Frontier Economics i publicat per la Fundació Naturgy, el biometà es presenta com una opció clau per transformar aquest sector de manera eficient i sostenible.
A Espanya, els edificis consumeixen el 30% de l'energia total i gairebé la meitat es dedica a l'ús de calefacció
La demanda energètica dels edificis varia considerablement al llarg de l'any, arribant al punt màxim a l'hivern a causa de l'ús de calefacció i aigua calenta sanitària, que representa el 63% del consum total. Aquest patró estacional actualment està controlat a causa del baix cost d'emmagatzematge del gas natural i els combustibles líquids que s'utilitzen.
En cas que s'electrifiqués tot el consum de combustibles fòssils dels edificis al nostre país, caldria emmagatzemar al voltant del 44% de l'electricitat generada només per satisfer la demanda dels mesos més freds. Això suposaria un desafiament encara molt més gran si s'integressin en aquest escenari les energies renovables com la fotovoltaica, que produeix més energia a l'estiu.
Confiar únicament en l'electrificació per a calefacció i aigua calenta sanitària en edificis plantejaria grans desafiaments
Planta per a la producció de biometà Edar de Bens, La Corunya /
¿L'electrificació dels edificis és viable?
L'electrificació d'edificacions en llars i serveis implicaria un augment del consum elèctric de tot just un 5% els mesos de juliol i agost, però aquest increment es dispararia fins a un 60% al desembre. Això donaria lloc a importants necessitats de producció, transport i distribució d'electricitat, especialment durant l'hivern, quan la demanda arriba al pic màxim.
A més, la capacitat renovable instal·lada actualment, proporcionada principalment per tecnologies solar i eòlica, cobriria només prop d'un terç de l'energia requerida en aquest escenari. I, segons els experts, perquè les renovables aconseguissin proveir la demanda elèctrica durant tot l'any sense dependre de sistemes d'emmagatzematge seria imprescindible incrementar la producció energètica a 397 GW de solar i 323 GW d'eòlica. Això equival a gairebé quadruplicar la capacitat fotovoltaica actual i multiplicar per sis la d’energia eòlica. Per tant, un sector elèctric basat en renovables és un repte significatiu a l'hora de garantir un subministrament estable.
En aquest punt, l'informe elaborat per la consultora de Frontier Economics considera que hi ha dues opcions viables per aconseguir un consum energètic renovable en els edificis: la bomba de calor elèctrica i el biometà o altres gasos renovables. A l'informe també s'analitza l'eficiència del subministrament mitjançant la bomba de calor al llarg de tota la cadena de valor –totes les etapes del procés, des de la generació i transmissió d'electricitat, passant pel seu emmagatzematge, fins al seu ús per a calefacció o refrigeració als edificis–, que varia entre el 48% i el 73%, depenent del clima de la zona i del nivell d'aïllament de l'edifici. Així mateix, els costos de la bomba de calor augmenten si es té en compte que una part de l'electricitat que consumeixen haurà de ser emmagatzemada per als mesos de més demanda.
Biometà: sostenible, accessible i econòmic
El biometà, un gas renovable produït a partir de residus orgànics, ofereix una solució més equilibrada. A diferència de l'electrificació total, aquest combustible pot aprofitar les xarxes de distribució ja existents, cosa que redueix significativament els costos d'implementació. A més, la seva eficiència a la cadena de valor arriba al 85%, superant altres alternatives com les bombes de calor.
Amb l'ús de biometà s'aprofiten les xarxes de transport i distribució existents, per la qual cosa no requereix inversions addicionals
L'ús de biometà no només és una alternativa més econòmica, sinó que també permet a les llars i les empreses adaptar-se als compromisos de sostenibilitat sense necessitat de fer grans inversions en infraestructures.
Notícies relacionadesAteses les diferents alternatives, l'informe publicat per Naturgy posa de manifest que el biometà és l'opció més barata per unitat d'energia, fins i tot tenint en compte les necessitats d'emmagatzematge estacional. El segueixen l'electricitat i, finalment, el metà sintètic, si considerem una electrificació total de les llars.
Naturgy, compromesa amb la transició energètica, treballa activament per promoure solucions innovadores com el biometà, que combinen eficiència, sostenibilitat i accessibletat.
Biometà, una solució eficient i sostenible per als edificis del futur