Tipus d’interès

L’euríbor es desinfla i registra al març la menor pujada en un any: tanca en el 3,65%

La crisi del Silicon Valley Bank va fer que l’indicador caigués més de sis dècimes en les seves dades diàries: del 3,987% del dia 10 fins al 3,322% del dia 21

L’euríbor es desinfla i registra al març la menor pujada en un any: tanca en el 3,65%
4
Es llegeix en minuts

L’euríbor registra la menor pujada intermensual des que va començar la guerra entre Ucraïna i Rússia, a finals de febrer del 2022. Aquest va ser, precisament, el detonant de les pujades esbojarrades que aquest índex de referència de les hipoteques variables ha experimentat en els últims dotze mesos: va passar de ser en negatiu fins a arribar a aquest març del 2023, a falta d’una dada diària per conèixer la mitjana exacta, el 3,652%.

No obstant, la fallida del Silicon Valley Bank el dia 10 d’aquest mes i el posterior rescat del Credit Suisse Group ha fet que l’auge s’hagi desinflat al llarg de les últimes dues setmanes. «A principis de mes apostàvem que tancaria en el 4%, però hem vist molts alts i baixos i el 4% s’ha allunyat una mica», explica Simone Colombelli, director d’Hipoteques del comparador hipotecari iAhorro, que afegeix, no obstant que «continuem pensant que aquest indicador arribarà al 4% aquesta primavera».

L’euríbor podria haver superat el 4% aquest mes

L’euríbor podria haver superat el 4% aquest mes

Tant és així que, segons una estimació realitzada per iAhorro, si l’euríbor hagués seguit la mateixa tendència de creixement que va experimentar a principis de mes, de 0,2 punts de mitjana en tan sols set dies hàbils, podríem haver arribat fàcilment al 4,1% a dia 31. «Podríem dir que la fallida del Silicon Valley Bank, segons els nostres càlculs interns, ha afectat en 0,5 punts la pujada de l’euríbor», explica Simone Colombelli, que matisa: «Si veiem la tendència d’aquests tres últims mesos, podrem predir que arribarem al 4% en dos mesos i mig, quan fa tot just tres setmanes pensàvem que hi arribaríem a finals d’aquest mes».

La fallida de l’SVB també ha provocat que l’euríbor registri la menor pujada intermensual en tot un any: des del febrer passat, quan va tancar en el 3,534%, només ha crescut 0,118 punts percentuals. Tot això malgrat que el Banc Central Europeu no va paralitzar la pujada en els tipus d’interès oficials prevista: un altre 0,5% que fa que se situïn ja en el 3,5%. Això ens porta a tenir una diferència de tot just 0,15 punts percentuals entre els tipus d’interès oficials i l’euríbor, quan el normal és que la distància estigui entorn dels 0,6 punts de mitjana.

Per aquesta raó, el portaveu d’iAhorro s’atreveix a dir que «podem esperar una altra pujada dels tipus del BCE durant aquesta primavera», tot i que la presidenta de l’organisme europeu, Christine Lagarde, per ara no s’ha compromès que emprengui més pujades i, segons ha dit en les seves últimes declaracions, espera que a partir d’ara «els moviments dels tipus d’interès depenguin dels bancs».

Els hipotecats a tipus variable pagaran entre 300 i 600 euros més cada mes

Els hipotecats a tipus variable pagaran entre 300 i 600 euros més cada mesMalgrat que la pujada que hem vist aquest mes de l’euríbor és lleu, els que tinguin contractada una hipoteca variable i els toqui revisar-la aquest mes veuran com les seves quotes augmenten igualment de forma considerable. ¿Per què? Fa tot just un any, el març del 2022, l’euríbor seguia en dades negatives (-0,237%), per la qual cosa els hipotecats a tipus variable a penes pagaven interessos, però a partir d’aquest mes hauran d’abonar al banc un TIN que segurament ja estigui per sobre del 4%.

Per exemple, calculen des d’iAhorro, qui hagi de revisar una hipoteca variable de 150.000 euros a 30 anys amb un tipus d’interès d’euríbor + 0,99% de diferencial veurà com la seva quota passa dels 465,63 euros mensuals als 761,67 euros. Això suposa un encariment de 296,04 euros al mes i de fins a 3.552,51 euros a l’any.

I si la quantia del préstec és més gran, també serà més gran l’encariment. Per a una hipoteca de 300.000 euros, també a 30 anys i un TIN de euríbor+0,99%, la quota s’encarirà el doble: fins a 592,09 euros cada mes, ja que pagarà ara 1.523,34 euros mensuals pels 931,26 que pagava fins ara. En aquest cas, l’encariment anual supera els 7.000 euros, concretament augmenta fins als 7.105,02 euros.

Hi continua havent hipoteques fixes amb un TIN per sota de l’euríbor

Notícies relacionades

Hi continua havent hipoteques fixes amb un TIN per sota de l’euríbor«Malgrat que en els últims dies hem vist pujades en les ofertes comercials dels bancs (per exemple, a Abanca o BBVA) no han sigut massa brusques. Les condicions que ofereixen continuen estant, en hipoteca fixa, per sota de l’euríbor i encara en veiem algunes fins i tot per sota del 3% TIN», detalla Simone Colombelli.

Això ens porta a la conclusió que «la banca està molt lluny de veure una situació negra al mercat. Les entitats estan apostant a llarg termini que les condicions milloraran: si et donen una hipoteca ara per sota d’euríbor, a 20-30 anys de termini, és que preveuen que la situació no empitjori massa perquè, si no, no els sortiria rendible donar-la», finalitza el director d’Hipoteques d’iAhorro.