Poder adquisitiu

L’escalada de l’IPC força a revisar molts convenis amb pujades salarials

De moment, la pujada salarial mitjana pactada en conveni col·lectiu va ser de l’1,69% fins al novembre

L’escalada de l’IPC força a revisar molts convenis amb pujades salarials
4
Es llegeix en minuts
EFE

La pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors davant l’escalada inflacionista que travessa l’economia ha obligat a revisar molts convenis col·lectius per incorporar millores salarials de cara als pròxims anys, mentre els sindicats es mobilitzen en altres per aconseguir aquest objectiu.

De moment, la pujada salarial mitjana pactada en conveni col·lectiu –amb el que estan protegits prop del 35% dels treballadors a Espanya– va ser de l’1,69% fins al novembre, però segueix molt per sota de la taxa d’inflació que es va situar en el 6,8% aquell mes, segons la dada avançada.

La banca apujarà un 4,5% els salaris

Un dels sectors que acaba d’anunciar revisions salarials és el financer després que l’Associació Espanyola de Banca (AEB), CCOO i UGT hagin acordat una pujada salarial del 4,5% per al 2023, en lloc de l’1,25% previst inicialment.

L’acord, que suposa la revisió del conveni que estava vigent fins al desembre del 2023, recull la consolidació de 3,25 punts addicionals, que es començaran a percebre des del pròxim 1 de gener.

La mesura s’adopta en funció de l’IPC conegut i, una vegada que es conegui el definitiu i els beneficis empresarials del 2022, instaran que es reobri l’Observatori Sectorial, i en el seu cas, la Comissió Negociadora del Conveni per adoptar noves mesures compensatòries.

El sector de la perfumeria també ha arribat recentment amb els sindicats a un nou conveni estatal, amb una vigència de quatre anys (2022-2025), que fixa un increment salarial del 15,5% i que té efectes retroactius des de l’1 de gener del 2022.

A l’acord, que contempla també clàusules d’actualització salarial, s’ha arribat després d’11 mesos de reunions i assemblees.

El sector de la restauració col·lectiva a Espanya també ha tancat un nou conveni per al 2022-2024, que fixa unes pujades salarials del 3% el 2022, del 2,5% el 2023 i del 2,5% el 2024, que s’aplicarà a més de 100.000 persones. Així mateix, recull revisions del 0,5% amb un límit del 2%.

També a les estacions de servei s’ha arribat a avenços després que l’Agrupació Espanyola de Venedors al detall de Carburants i Combustibles (Aevecar), CCOO i UGT arribessin a un preacord que contempla una pujada mínima dels salaris del 9% durant els tres anys de vigència.

Aquest preacord, que s’estén a 50.000 treballadors i que inclou a més una clàusula de revisió anual al 75% de l’IPC real, va permetre desconvocar la concentració prevista per a començaments de mes.

Als centres d’atenció al client, CCOO i UGT han aconseguit un principi d’acord amb l’Associació de Companyies d’Experiència amb Client (CEX) per firmar un nou conveni que recull una pujada salarial del 3,5% per al 2022 i el 2023 i del 3% per al 2024. Per al 2025 serà conforme a l’IPC amb un mínim de l’1% i un màxim del 3,5%, mentre que per al 2026 augmentarà conforme a l’IPC més un 0,5% amb el mateix límit.

En el sector de l’aviació, Iberia acaba de firmar el X conveni col·lectiu de pilots que inclou un 10% mínim de pujada salarial fins a finals del 2023, i espera arribar a un acord amb els tripulants de cabina.

Grans magatzems i cadenes de distribució

En el cas dels grans magatzems, el sindicat Fetico, majoritari, proposa que els salaris en botigues de grans magatzems i cadenes com El Corte Inglés, Carrefour, Alcampo, Ikea o Leroy Merlín s’elevin un 18% en quatre anys, a un ritme de més del 4,2% anual, fins a assolir un salari mitjà de 18.227 euros el 2026.

Per la seva banda, l’agrupació sindical Fasga planteja elevar aquest percentatge fins a superar el 19% en la negociació d’un nou conveni que agrupa més de 230.000 empleats.

DIA Espanya i els sindicats Fetico, CCOO i UGT FeSMC han firmat el V conveni col·lectiu, que tindrà vigència fins al 31 de desembre del 2024, i que recull pujades de sous d’entre el 8% i el 12%.

Mercadona, l’ocupador més gran del sector de la distribució a Espanya amb més de 93.000 treballadors, encara no ha comunicat de quant serà l’increment per al 2023, però el 2022 ja va elevar els salaris un 6,5% i els increments salarials els té lligats a l’IPC

També al sector del calçat els treballadors acaben de protagonitzar la primera vaga en 45 anys per reclamar una pujada salarial que xifren en el 12,5% a partir del gener i un compromís d’increment per als pròxims quatre del 15%, en funció de la inflació.

Notícies relacionades

En paral·lel, hi ha empreses que estan impulsant el pagament de quantitats extraordinàries puntuals als seus treballadors per elevar els seus ingressos sense haver de modificar els seus convenis.

És el cas de Mapfre, que abonarà als seus més de 10.000 empleats a Espanya 400 euros addicionals, coincidint amb la paga extra de Nadal. La mesura, que exclou l’equip directiu, se suma a l’aportació de 300 euros que ja va fer al juliol.