Les penúries dels cambrers

La indignant oferta laboral que fixa el sou en funció de «com es treballa»

El sector de l’hostaleria reitera que falten professionals, però un empresari ofereix unes condicions laborals mesquines a través de WhatsApp

La indignant oferta laboral que fixa el sou en funció de «com es treballa»

Pexels

2
Es llegeix en minuts

No és cap secret que el sector de l’hostaleria i la restauració sol estar mal pagat. Tampoc ho és que la de cambrer és una de les professions a les quals més es vulneren els drets dels treballadors. No és difícil trobar-se ofertes laborals abusives com la de l’empresari que pagava 900 euros per vuit hores treballades i un dia i mig de descans, però de cara a la Seguretat Social només contractava l’empleat per mitja jornada. «¿De vergonya li’n queda o ja l’ha esgotat?», li va retreure sense miraments una de les persones interessades. O la propietària que oferia 3,30 euros l’hora amb l’excusa que els bars del voltant pagaven el mateix. Malgrat que els hotelers reiteren que al sector falten treballadors, les injustícies persisteixen: ara un patró determina el sou i les condicions laborals en funció de «com es treballa».

El compte Soy Camarero, arxiconegut per publicar les anècdotes i les penúries del dia a dia de treballar al sector de la restauració, ha compartit una altra oferta laboral indignant. La persona interessada es va posar en contacte amb l’anunciant a través de WhatsApp i en un punt de la conversa li va preguntar pel sou i les condicions de la feina. I el contractant va respondre: «Al febrer tanco un mes, ja t’aviso si t’interessa i vas bé. El sou i les condicions, quan jo vegi com es treballa». 

El candidat es va queixar de la manera de procedir

Com és lògic, la resposta no va agradar gens al candidat. Però no es va mossegar la llengua. «Això no ho veig bé, jo no puc anar a fer una prova de feina sense saber quin sou i quines condicions em posarà. Crec que és una obligació de la persona que ofereix el càrrec. Potser no m’interessen les seves condicions», va respondre. A més, va detallar que demanar aquesta informació era «una cosa normal», perquè no és la primera mala experiència que té. «M’ha passat a més llocs. Fins i tot he anat a treballar de prova i no se m’ha pagat el dia», va lamentar.

Notícies relacionades

Soy Camarero no ha publicat la resta de la conversa, però no ha fet falta perquè els usuaris de Twitter s’hagin indignat. El tuit es va publicar dimecres al migdia i en poc més de 24 hores suma més de 278.500 visites. «¡Quin caradura! La llei és clara, des del primer minut ha d’existir un contracte com a mínim del conveni i les dues parts poden declinar continuar durant 15 dies sense cap cost per a les parts. A aquest explotador se l’ha de denunciar i els sindicats haurien de vigilar aquestes coses», comenta @santafighting.

«S’hauria de saber quins negocis són aquests i no hi hauríem d’anar»

Els GIF amb fuetades no falten al fil de respostes, que també inclouen ironia. «El seu autocorrector està tan acostumat als seus sous tan baixos que ja li canvia ‘sou’ per ‘terra’», diu @qmoIo. «És per contestar-li: ‘D’acord, aniré treballant quan jo vegi com es paga», opina @Crocodientes, i @MiniXuity suggereix que «s’hauria de saber quins negocis són aquests i no hi hauríem d’anar», una recomanació que té molts adeptes.