Pronòstics

La Cambra d’Espanya rebaixa a l’1,9% el creixement per a aquest any

L’organisme anticipa certa desacceleració del consum i de la inversió el 2023

La Cambra d’Espanya rebaixa a l’1,9% el creixement per a aquest any
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més creixement el 2022 i menys el 2023. La Cambra d’Espanya ha revisat les seves previsions econòmiques i ha rebaixat tres dècimes el creixement previst per a aquest any, fins a l’1,9%, i ha elevat en set desenes el de l’exercici passat, fins al 4,8%. Així s’afegeix a la tendència de tots els organismes i serveis d’estudis.

L’acceleració de l’economia el 2022 es basa sobretot en el sector exterior, ja que les exportacions van créixer molt per sobre de les estimacions anteriors. Tanmateix, l’alentiment del creixement econòmic previst per a l’exercici actual serà més acusat al que inicialment es va pronosticar, sobretot, perquè no hi ha un impuls tan fort del consum privat i de la inversió, tant en béns d’equipament com en construcció.

L’elevada inflació i el manteniment del camí a l’alça dels tipus d’interès, almenys durant el primer semestre de l’any, «continuaran fent efecte en la renda disponible de famílies i empreses, cosa que es reflectirà en l’atonia de l’economia espanyola, fins al segon trimestre d’aquest any, quan podria tornar a agafar impuls», segons l’organisme presidit per José Luis Bonet.

Des de la perspectiva de la demanda interna, que el 2023 hi hagi menys dinamisme es deurà, sobretot, a l’alentiment de la inversió empresarial. La formació bruta de capital fix creixerà un 2,5%, enfront el 4,4% calculat per al 2022, perquè es reduirà l’empenta de la inversió tant en béns d’equipament com en la construcció.

Quant al sector exterior, les exportacions experimentaran una forta desacceleració, al passar d’un creixement estimat el 2022 del 18,4% a un 5,2%, en línia amb la desacceleració de les economies dels principals països de destí de les nostres vendes a l’exterior. També les importacions creixeran menys aquest any, un 4,7%, enfront el 8,9% estimat el 2022.

Notícies relacionades

Pel que fa al mercat laboral, la seva evolució el 2023 reflectirà la disminució de la puixança de l’activitat econòmica. Davant la creació de prop de 640.000 llocs de treball el 2022, l’ocupació es podria situar aquest any en l’entorn dels 200.000 llocs de treball (mesurats en termes de llocs de treball equivalents a temps complet).

En relació amb l’evolució de la inflació, s’espera una moderació important al llarg d’aquest exercici, si bé es mantindran en nivells elevats tant l’IPC general, amb un increment del 4,7% en mitjana anual, com la inflació subjacent, amb una pujada estimada del 4,5%. El sector exterior perdrà dinamisme i això es traduirà en una gradual moderació del saldo positiu de la balança per compte corrent. Quant al dèficit públic, continuarà el seu camí descendent i podria acabar aquest any a prop del 4,6%.