Mercat laboral

El Govern anticipa la pujada del gener més costeruda per a l’ocupació des del 2020

  • La primera quinzena del primer mes de l’any s’han perdut 230.835 llocs de treball respecte al desembre

El Govern anticipa la pujada del gener més costeruda per a l’ocupació des del 2020
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mercat laboral enfila la seva pujada del gener més dura en tres anys. Si el primer mes de l’any sempre es tradueix en una pèrdua d’ocupació, aquest 2023, amb l’artilleria ressonant encara a Ucraïna i els preus a nivells continguts però elevats, no serà una excepció. El Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social ha publicat aquest dimarts les seves dades d’ocupació a meitat de mes, que situen la xifra d’afiliació mitjana en 20,06 milions de treballadors en actiu, uns 230.835 menys que a la mitjana del desembre. En aquest sentit i a falta dels efectes de final de mes, és el pitjor balanç des del 2020, quan dos mesos abans d’esclatar la pandèmia es van perdre 244.044 llocs de treball.

El ministre José Luis Escrivá ha estrenat nova metodologia aquest 2023 de cara a avançar les dades d’ocupació. Ha introduït canvis en les dades desestacionalitzades –les que incorporen fórmules correctores per esquivar els biaixos propis del calendari i les campanyes de contractació– i ha deixat d’anticipar projeccions sobre com acabarà el mes a dia 30 o 31. De moment, al gener tampoc ha sortit a comparèixer davant dels periodistes per comunicar aquestes dades i s’ha limitat a enviar un comunicat al qual estan incloses, sense preguntes.

Notícies relacionades

La nota positiva d’un sempre dolent gener és que la fórmula desestacionalitzada projecta un creixement positiu de l’ocupació. Concretament, 25.294 cotitzadors més a la Seguretat Social, fet que indica que més enllà de la conjuntura puntual, la inèrcia és positiva. Escrivá no només projecta que aquesta tendència és positiva, sinó que ha millorat respecte al desembre, quan es va registrar, tant a efectes estacionals com desestacionalitzats, una forta frenada de l’ocupació. Des de la Seguretat Social destaquen al seu comunicat que aquest gener l’increment d’afiliació és, a mitjans de mes, més de tres vegades superior al del desembre del 2022.

No obstant, també reconeix que el ritme de creació de llocs de treball ha frenat –tal com projecten la gran majoria dels organismes internacionals i cases d’estudis de cara a aquest 2023– i que, en termes desestacionalitzats, s’han creat la meitat de llocs de treball el gener del 2023 que el gener del 2022.

Temes:

Ocupació Atur