Situació econòmica

Niño Becerra lamenta aquesta situació que es viu Espanya: «No fan falta comentaris»

Els salaris tanquen el 2022 amb la pèrdua de poder adquisitiu més gran des de 1985

La petició de Niño Becerra sobre el salari mínim

Niño Becerra lamenta aquesta situació que es viu Espanya: «No fan falta comentaris»

Pixabay

1
Es llegeix en minuts

L’economista Santiago Niño Becerra va saltar a la fama gràcies a les seves aparicions públiques durant la crisi financera desencadenada el 2008. Les seves prediccions (gairebé sempre apocalíptiques i sempre pessimistes) van cridar l’atenció del gran públic. Ara, el catedràtic ha tornat a aparèixer per la crisi generada per la guerra d’Ucraïna. La inflació, els salaris, el model productiu i altres temes són ara motiu de les seves reflexions.

L’última qüestió sobre la qual s’ha pronunciat Niño Becerra és un dels assumptes més candents de l’actualitat econòmica. La gran pèrdua de poder adquisitiva dels salaris.

El 2022 va ser un ‘annus horribilis’ per a la butxaca de la immensa majoria de treballadors a Espanya. El pitjor en el que va de segle XXI i el més dolent des de 1985, fins on es remunten les estadístiques registrades pel Ministeri de Treball sobre convenis col·lectius firmats. Els sous pactats entre patronals i sindicats via negociació col·lectiva van tancar l’exercici amb un increment del 2,8%, una xifra tres vegades inferior a la inflació mitjana del 2022 (8,4%). Si es pren com a referència l’última dada de l’IPC del desembre, el 5,8%, la baixada dels salaris reals és menor, però continua sent la més profunda des que hi ha estadístiques disponibles.

La crisi dels salaris

Notícies relacionades

El 2022 va resistir l’ocupació, malgrat la desacceleració de la recta final de l’any, amb la creació neta de 470.000 llocs de treball. El teixit empresarial va resistir com va poder i va registrar una destrucció mínima d’empreses del 0,2% (principalment de menys de cinc empleats). Però el que no ha resistit a la inflació més gran des dels anys 80 han sigut els salaris, els primers a pagar l’actual crisi de preus en la qual estan immerses les principals economies occidentals. 

Aquesta situació ha portat Niño Becerra a reflexionar arran d’un demolidor gràfic que mostra la disparitat entre la inflació i els salaris. «No fan falta comentaris», es limita a comentar.