Canvis en les cotitzacions

Autònoms: així són les 15 noves quotes de la ‘reforma Escrivá’ a partir del 2023

La Seguretat Social remet un sistema de trams segons ingressos que entrarà progressivament en vigor durant els pròxims tres anys

Autònoms: així són les 15 noves quotes de la ‘reforma Escrivá’ a partir del 2023
4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reforma de les cotitzacions dels treballadors autònoms podria estar liquidada i plasmada en un preacord abans d’acabar la setmana, segons apunten fonts coneixedores de les negociacions. El Ministeri dirigit per José Luis Escrivá ha remès aquest dimarts el sistema de trams que pretén que regeixi a partir del 2023 i que es desplegarà progressivament fins al 2025. Al principi la diferència entre la quota més alta i la més baixa serà menor i a mesura que avanci el temps la bretxa s’anirà ampliant, en un efecte acordió. Les organitzacions més representatives entre el col·lectiu –ATA, Upta i Uatae– estan a expenses de rebre i analitzar el text complet definitiu per convocar els seus màxims òrgans de direcció i votar si recolzen o no la reforma. Les posicions són pròximes després de l’última proposta de quotes remesa aquesta setmana per Escrivá.

El nou sistema implica un canvi cultural per als autònoms, ja que fins ara pagaven la quota que ells decidien i a partir del 2023 pagaran la que es correspongui amb els seus rendiments nets, és a dir, el còmput d’ingressos menys despeses justificables. Fins ara, la gran majoria del col·lectiu, concretament el 85% dels autònoms afiliats al RETA (Règim Especial del Treballadors Autònoms) cotitzen actualment per la quota mínima. Aquesta és el 2022 de 294 euros mensuals i amb el nou sistema hi haurà treballadors per compte propi que pagaran més i d’altres que pagaran menys. Tot això tindrà efectes també sobre les prestacions i drets d’aquests treballadors, ja que com més cotització, més prestació per cessament d’activitat o incapacitat temporal tindrà l’autoempleat.

¿Com canviaran les quotes?

La quota dels autònoms dependrà dels seus rendiments nets. A l’inici de l’activitat cada treballador per compte propi haurà de fer una previsió de quins seran els seus beneficis i començarà a pagar segons aquesta previsió. Per exemple, algú que tingui rendiments nets de 670 euros o menys al mes haurà de pagar la quota mínima, que el 2023 serà de 245 euros, el 2024 baixarà a 237 euros i el 2025 s’estabilitzarà en els 230 euros. La quota mínima actualment és de 294 euros mensuals. I, a l’altre costat de la balança, si els seus beneficis són de 6.000 euros mensuals o més haurà de pagar la quota màxima. Aquesta arrencarà el 2023 en 500 euros, pujarà l’any següent a 530 euros i tancarà el seu desplegament en 590 euros.

Els negocis poden passar mesos bons i mesos dolents, i això repercuteix en els ingressos dels autònoms. És per això que, amb el nou sistema, podran canviar fins a sis vegades de quota a l’any i adaptar-la a l’estat dels seus ingressos. Durant els mesos que guanyin més es poden apujar la quota i els pitjors la poden abaixar. A finals d’any hauran de retre comptes davant Hisenda i amb el balanç dels últims 12 mesos els sortirà a pagar o a retornar, depenent si han ajustat bé i han pagat de quota el que els tocava o s’han passat.

Per a això el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts un reial decret amb les esmentades modificacions reglamentàries. Una altra de les novetats que recull el BOE és que, a partir d’ara, qualsevol nou autònom que es doni d’alta haurà de declarar la seva previsió de «rendiments econòmics nets» durant el primer any natural d’activitat. El pla del Govern és que la nova cotització de treballadors per compte propi entri en vigor a partir de l’1 de gener del 2023.

¿Quant pagaran de més o de menys els autònoms?

Notícies relacionades

La Seguretat Social estima que dos de cada tres autònoms pagaran menys o igual amb el nou sistema de cotitzacions. Aquells amb menors ingressos veuran reduïda la seva càrrega de cotitzacions i aquells amb més rendiments veuran augmentada la seva contribució, mai més del doble que l’actual. I entre les capes mitjanes, amb rendiments entre 1.300 i 2.760 euros, hi haurà un impacte desigual. Els càlculs de la següent taula estan elaborats partint del supòsit que l’autònom paga actualment la quota mínima, és a dir, 294 euros al mes.

¿Què n’opinen les associacions? ¿Hi haurà acord?

«S’ajusta molt al que nosaltres preteníem des del primer moment. Seria una autèntica irresponsabilitat no fer el canvi definitiu de model de cotització», ha declarat el president d’Upta, Eduardo Abad, en relació amb la nova proposta de trams. «Estem molt, molt, molt a prop d’un acord, però fins a la cua tot és toro», ha afirmat el president d’ATA, Lorenzo Amor, que espera a donar el seu plàcet a tenir i revisar el text definitiu. Des d’Uatae van insistir després de la reunió d’aquest dilluns passat que, més enllà de la reforma a tres anys que pretén tancar ja Escrivá, aquesta inclogui un compromís a seure de nou el 2026 per abordar una segona fase, amb trams d’ingressos més amplis i que recuperi l’esperit del primer esborrany del Govern. Aquest esborrany situava la quota màxima en 1.125 euros, gairebé el doble que la nova quota màxima plantejada.