Crítiques al Govern

Patronal i sindicats aplaudeixen el paquet anticrisi, tot i que el titllen d’«insuficient»

  • Foment del Treball «troba a faltar» mesures de suport a les empreses, mentre que CCOO carrega contra la baixada de l’IVA dels aliments per «regressiva»

(I-D) El secretario general de UGT, Pepe Álvarez, el secretario general de CC.OO, Unai Sordo, el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, el presidente de la Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE), Antonio Garamendi, y el presidente de la Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa Cepyme, Gerardo Cuerva, a su salida del Palacio de la Moncloa tras la firma del Pacto por la Reactivación Económica y el Empleo del Gobierno con los líderes de la CEOE, Cepyme, CC.OO. y UGT, en Madrid (España), a 3 de julio de 2020.

(I-D) El secretario general de UGT, Pepe Álvarez, el secretario general de CC.OO, Unai Sordo, el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, el presidente de la Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE), Antonio Garamendi, y el presidente de la Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa Cepyme, Gerardo Cuerva, a su salida del Palacio de la Moncloa tras la firma del Pacto por la Reactivación Económica y el Empleo del Gobierno con los líderes de la CEOE, Cepyme, CC.OO. y UGT, en Madrid (España), a 3 de julio de 2020. / Eduardo Parra (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Patronal i sindicats han valorat positivament el paquet d’ajudes anticrisi aprovat aquest dimarts pel Govern central en el seu últim Consell de Ministres de l’any. Un combinat de mesures que el president Pedro Sánchez ha taxat en 10.000 milions d’euros addicionals de contribució pública i que inclou qüestions com la congelació dels lloguers vigents durant els pròxims sis mesos, la supressió temporal de l’IVA per als aliments bàsics –com el pa, la llet o els ous– o la pròrroga de la bonificació de 20 cèntims per litre de carburant, tot i que restringida a determinats col·lectius professionals.

Els agents socials han sortit al pas de les mesures amb els seus respectius comunicats, en els quals coincideixen a assenyalar que el paquet els sembla positiu però insuficient. Cada grup pels seus respectius motius i totes dues retraient al Govern central la falta d’interlocució prèvia amb ells per definir-ne el detall i abast.

La patronal catalana Foment del Treball ha aplaudit la reducció de l’IVA superreduït a certs aliments, que han passat del 4% al 0% temporalment, tot i que ha retret al Govern central que no hagi estès aquesta reducció a les carns i el peix, «com ja hem reiterat», segons ha manifestat en un comunicat. Aquí els patrons coincideixen amb CCOO, que ha beneït aquesta mesura, ja que considera «urgent alleujar el fort creixement dels preus dels aliments (per sobre del 15%)», segons ha expressat en un comunicat. No obstant, la central «hauria preferit una intervenció més granular actuant sobre els marges de beneficis de les grans empreses».

Les dues entitats també veuen amb bons ulls el xec de 200 euros per a famílies amb ingressos inferiors als 27.000 euros anuals, si bé els patrons consideren que «és preocupant que no es facin extensives algunes ajudes a les empreses més vulnerables de la crisi, i es limitin les ajudes a sectors concrets, que valorem positivament, però en deixen fora moltes empreses que estan passant situacions difícils». I la central ha recriminat al Govern central que hagi apostat per una dimensió «limitada» i no fes seva la proposta d’un xec més gran, de 300 euros, i que arribés a més famílies, 9 milions, com proposava ells.

En matèria de lloguers les reaccions en el diàleg social han sigut oposades. Mentre CCOO ha avalat la congelació dels lloguers durant sis mesos, Foment del Treball considera que això atempta contra la «seguretat jurídica».

Allunya un pacte de rendes

Sobre la bonificació als carburants, el sindicat ha aplaudit la restricció de la mesura –ara només podran beneficiar-se’n transportistes, agricultors, pescadors i navilieres i en queden fora els particulars–, ja que la considera regressiva –ajuda tothom per igual independentment de la seva renda– i amb un alt cost.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Foment ha considerat que «hauria sigut més raonable fer-ho de forma més progressiva, com hauria sigut la reducció d’aquests 20 cèntims en quatre mesos, a raó de 5 cèntims per mes, cosa que aplanaria l’efecte sobre l’IPC en quatre mesos i no en un».

Cada agent social amb els seus matisos, però un missatge comú que han llançat des dels dos grups és que mesures d’aquest tipus les hauria d’enquadrar el Govern central en un pacte de rendes més ampli i negociat amb els agents socials. Patronal i sindicats consideren que la unilateralitat de l’Executiu en aquests termes dificulta i fa inservible una futura entesa a tres bandes en aquest sentit.