Treball

Així és el nou simulador per conèixer quina serà la teva quota d’autònoms a partir del 2023

Canvis amb la nova cotització per rendiment

Així és el nou simulador per conèixer quina serà la teva quota d’autònoms a partir del 2023

CRONOSHARE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nou sistema de cotització per a autònoms per rendiments nets, que entra en vigor el 2023 i jubila la lliure elecció de la base de cotització, genera dubtes. Per aclarir-los, la Seguretat Social ha posat en marxa un nou simulador que indica la quota mensual que han de pagar els treballadors per compte propi en funció de certes variables.

Entrant al portal Importass, clicarem a ‘Treball autònom’, elegirem ‘¿Com serà la cotització per rendiment a partir del 2023?’ i després ‘Simular quota per rendiment’. Després d’indicar el tram en el qual es troben els rendiments que s’espera obtenir, la calculadora mostrarà les quotes mínimes i màximes que s’haurien de pagar.

Si al finalitzar l’any els ingressos anuals han sigut menors cosa que el treballador havia previst, podrà sol·licitar una devolució de quotes. Si són més grans, haurà de regularitzar la seva situació pagant la diferència.

Notícies relacionades

Tot i que aquesta eina ja està disponible, Importass preveu que sigui més precisa des del pròxim gener i, fins i tot, desenvoluparà un simulador personalitzat.

La reforma del Règim Especial del Treballador Autònom (RETA) entra en vigor l’1 de gener del 2023 i es desplegarà progressivament fins al 2025. Al principi, la diferència entre la quota més alta i la més baixa a pagar pels autònoms serà menor i, a mesura que avanci el temps, la bretxa s’anirà ampliant, en un ‘efecte acordió’. El nou sistema contempla 15 trams de cotització. El definitiu de cotitzacions per ingressos reals quedarà fixat com a màxim el 2032.