Cistell de consum

El Govern assumeix ara que és «lògic» actuar sobre el preu dels aliments

  • El ministre d’Agricultura canvia de criteri després que Pedro Sánchez avancés mesures per «contenir» els preus

  • Yolanda Díaz redobla la seva pressió sobre el PSOE per reduir el cost del cistell de consum i congelar també hipoteques

El Govern assumeix ara que és «lògic» actuar sobre el preu dels aliments

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern central assumeix ara que ha d’aprovar mesures per rebaixar el creixent preu del cistell de consum per a les famílies. El ministre d’Agricultura, Luís Planas, ha manifestat aquest dimecres que «és lògic que actuem sobre els preus alimentaris», mentre que un parell de mesos enrere considerava contrari al «sentit comú» la «possibilitat de fixar preus o indicar-li preus a la distribució». Aquest canvi de criteri es produeix després que Pedro Sánchez avancés un dia abans mesures per «contenir» els preus després de l’acte institucional per la Constitució. Per la seva banda, la líder d’Unides Podem al Govern central, Yolanda Díaz, ha aprofitat per redoblar la seva pressió en aquesta matèria i congelar també hipoteques.

«El Govern és perfectament conscient que totes les llars i que totes les famílies espanyoles, evidentment en funció del seu nivell de renda, es veuen afectades pel preu dels aliments, i per això tenim la instrucció i l’encàrrec del president del Govern de treballar a buscar alguna mesura o algunes mesures en relació concreta amb l’increment dels preus alimentaris, estem treballant sobre això», ha afirmat aquest dimecres el ministre d’Agricultura en una roda de premsa conjunta amb la seva homòloga portuguesa.

Notícies relacionades

La coalició desencalla així aquesta pugna interna i negocia mesures –encara per concretar– per rebaixar el que paguen els ciutadans per omplir el cistell de consum. I ho fa a les portes de Nadal, amb el poder adquisitiu de la majoria de famílies sota zero –els sous per conveni creixen tres vegades per sota que l’IPC– i uns aliments que, de mitjana, s’han encarit el 15,4% l’últim any.

«¿Qui paga aquesta crisi? Hi ha empreses que se n’estan baneficiant. [...] Hi ha una translació directíssima de beneficis empresarials a les grans distribuïdores de l’alimentació del nostre país, que és el que explica que tinguem una pujada de l’IPC en aquesta matèria del 15,4%», ha afirmat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, aquest dimecres en roda de premsa, poc després de la del ministre d’Agricultura.