Preu de l’electricitat

La llum puja aquest diumenge un 51%, fins als 109,78 euros MWh, el cinquè dia sense límit al gas

  • La factura augmenta, però queda lluny dels més de 210 euros el MWh que es pagaven fa un any

La llum puja aquest diumenge un 51%, fins als 109,78 euros MWh, el cinquè dia sense límit al gas
1
Es llegeix en minuts
EFE

El preu de l’electricitat al mercat majorista pujarà demà un 50,7%, fins als 109,78 euros el megawatt hora (MWh), en què serà el cinquè dia consecutiu en què no aplica l’anomenat «mecanisme ibèric», d’acord als resultats de la subhasta celebrada aquest diumenge. El límit al gas no s’aplicarà aquest dilluns per cinquena vegada des de la seva entrada en vigor el 15 de juny a causa que la seva cotització per demà al Mercat Ibèric del Gas (Mibgas), 38,62 euros, continua per sota dels 40 euros el MWh fixats pel Govern com a preu màxim.

La setmana arrenca així amb un repunt després que la que acaba marqués els tres preus més baixos de l’any: 80,6 euros el MWh dimecres i 85,4 euros el MWh dijous i 72,84 euros el MWh diumenge, el més baix des d’agost del 2021. Malgrat això, el preu de la llum al mercat majorista de demà està molt lluny dels més de 210 euros el MWh que es pagaven fa un any, un descens en què influeix tant la producció renovable més significativa com l’abaratiment del gas natural als mercats.

Notícies relacionades

El preu final coincideix amb el del mercat majorista (109,78 euros el MWh), ja que aquest diumenge no s’ha de fer cap ajust per compensar les centrals que utilitzen gas natural per generar electricitat. La franja horària més barata serà entre les cinc i les sis del matí, quan l’electricitat es pagarà a 77,6 euros el MWh i la més cara entre les nou i les deu de la nit, quan arribarà als 180,01 euros el MWh.

A Itàlia, l’electricitat es pagarà demà a 136,94 euros el MWh; a Alemanya, a 80,62 euros; a França, a 87,51 euros, i al Regne Unit, a 69,41 lliures (uns 79,59 euros). A Portugal, on també s’aplica el límit al gas destinat a la generació elèctrica en virtut de la coneguda com a «excepció ibèrica», el preu és el mateix que a Espanya, país amb el qual comparteix mercat.