Manifestació sindical

Milers de persones protesten a Madrid contra la crisi de preus i per un millor salari

  • El sindicalisme alternatiu agrupa uns 5.000 manifestants al centre de Madrid, segons la delegació del Govern

2
Es llegeix en minuts
EFE

Milers de persones de diversos àmbits laborals s’han manifestat aquest dissabte a Madrid per demanar la recuperació del poder adquisitiu de la «classe treballadora» i reivindicar la necessitat de millorar els salaris i l’ocupació. La protesta ha sigut organitzada per una plataforma sindical alternativa que agrupa ANPE, CCP, FASGA, FETICO, FINE, FSIE, SATSE, SLT i USO; centrals no vinculades a les majoritàries CCOO i UGT i que representen l’11% dels delegats sindicals del país. Així mateix, els manifestants han exigit la posada en marxa d’una «nova reforma laboral» que elimini «els aspectes més lesius» de les anteriors.

La manifestació, que ha reunit unes 8.000 persones, segons els organitzadors, o 5.000 persones, segons les dades de la Delegació del Govern a Madrid, ha transcorregut en un ambient festiu, amb xiulets i la música de xarangues que s’han fet notar al centre de la capital. «És possible un altre sindicalisme», «ens alcem contra els preus alçats» o «més despesa social en els Pressupostos» han sigut alguns dels lemes que s’han pogut llegir en les milers de pancartes que els manifestants han mostrat aquest migdia a Madrid. Actualment els salaris pactats per conveni col·lectiu estan creixent a un ritme del 2,6% aquest any, enfront d’un IPC del 8,9%; és a dir, els preus pugen tres vegades més que els sous.

El secretari general de la Unió Sindical Obrera (USO) i portaveu de les nou plataformes sindicals, Joaquín Pérez, ha opinat que la reforma laboral «no està donant els resultats» esperats per part del Govern d’Espanya, i ha dit que és necessari un nou text que elimini «els aspectes més lesius» de les anteriors per blindar els drets laborals. «La durada mitjana d’un contracte és de 49 dies quan abans era de 61 dies, que ja era una dada molt dolenta», ha remarcat en declaracions a EFE, mentre ha alertat que s’està «destruint» ocupació a través de la «no-superació del període de prova», les baixes voluntàries o l’acomiadament disciplinari.

Notícies relacionades

Aquestes situacions «encobreixen el que abans era un contracte temporal», ha expressat, mentre que, citant dades de l’últim informe AROPE a Espanya, ha afirmat que «el 28% de les persones» es troba en situació de pobresa. És per això que, sota el seu punt de vista, és necessari que la reforma laboral «s’adeqüi al que és avui el món de l’empresa» i «vingui carregada d’estabilitat i qualitat» a la feina.

Alhora, ha demandat transparència en «el diàleg social d’aquest país» perquè, actualment, és «una partida de mus de quatre» on «no sabem el que hi ha a sobre de la taula». «El diàleg social d’aquest país ha de ser molt més plural, molt més obert, i ha de ser corresponsable de l’ocupació que tenim», ha asseverat Pérez, que també ha criticat la qualitat de la feina a Espanya, la «pitjor» de tota la Unió Europea.