CRISI ENERGÈTICA

Espanya augmenta encara més la venda d’electricitat a altres països i marca un altre màxim històric

El sistema elèctric espanyol arriba al setembre a un nou rècord d’exportació per a tota la sèrie estadística de Red Eléctrica, que abasta més de tres dècades

Espanya augmenta encara més la venda d’electricitat a altres països i marca un altre màxim històric
2
Es llegeix en minuts
David Page

Espanya continua augmentant les exportacions d’electricitat i marcant nous rècords en plena crisi energètica. Fa mesos que el sistema elèctric espanyol envia cada vegada més electricitat a tots els països veïns i el setembre passat va arribar a un nou màxim històric –el segon consecutiu–, depassant els registres mensuals de tota la sèrie històrica de Red Eléctrica d’Espanya (REE), que abasta més de tres dècades, des de principis de 1990.

Al setembre, Espanya va exportar un total de 3.056 gigawatts hora (GWh) d’electricitat a la resta de països amb els quals té connexions (França, Portugal, Marroc i Andorra). Un nou rècord que desbanca l’assolit a l’agost (2.924 GWh) i que és conseqüència dels problemes per garantir completament el subministrament als mercats francès i portuguès, un per l’aturada de la majoria de les seves centrals nuclears i l’altre per la sequera i la dificultat de produir amb les seves hidroelèctriques, respectivament.

El mes passat Espanya només va importar 179 GWh en tot el mes dels seus veïns, un nivell també molt reduït com en els mesos previs. Així que el saldo exportador espanyol va marcar també un rècord històric de 2.877 GWh (l’anterior és el d’agost, amb 2.798 GWh), segons l’últim butlletí mensual d’REE, l’operador del sistema elèctric nacional i gestor de les xarxes de transport d’alta tensió.

La connexió amb França, al límit

França s’està veient obligada a comprar electricitat a tots els països amb els quals està interconnectada a causa de l’aturada de més de la meitat de les seves nuclears per manteniment, problemes de corrosió i per perill de sobreescalfament. Al setembre, les compres franceses a Espanya van marcar un nou rècord de 1.763 GWh i també ho va fer el saldo net importador de 1.752 GWh.

Notícies relacionades

Segons les dades d’REE, al setembre es va esprémer al límit l’operativa de les interconnexions entre els dos països pel Pirineu, que va funcionar a la seva màxima capacitat durant el 98,9% de les hores de tot el mes per enviar electricitat al mercat francès.

Espanya també està augmentant les seves exportacions d’electricitat a Portugal, arribant fins a una quarta part de la demanda elèctrica del mercat lusità. Portugal, un país molt dependent de la producció de les seves centrals hidroelèctriques, està patint els efectes de la sequera i està recorrent a comprar electricitat al mercat espanyol per garantir el subministrament. Al setembre les exportacions a Portugal van arribar als 1.020 GWh (amb un saldo exportador de 861 GWh), però alguns mesos d’aquest mateix any s’han arribat a cotes més elevades i el rècord es va marcar al febrer amb compres de 1.435 GWh (un saldo net de 1.373 GWh).