Junts abandona el Govern

Patronals i sindicats exigeixen a Aragonès pressupostos abans que eleccions

  • Els agents socials reclamen uns nous comptes públics davant la crisi de preus i la perspectiva d’un final d’any complicat

Patronals i sindicats exigeixen a Aragonès pressupostos abans que eleccions

David Zorrakino

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’economia es refreda, la inflació continua disparada i patronals i sindicats assisteixen a la implosió de la coalició de Govern entre ERC i Junts. La militància del partit postconvergent ha votat majoritàriament a favor d’abandonar l’Executiu català i els agents socials reclamen al president Pere Aragonès que miri de tirar endavant els nous pressupostos de la Generalitat abans de ponderar si decideix intentar culminar la legislatura o convocar eleccions.

«El país no pot permetre’s prescindir dels 3.000 milions d’euros extra de despesa que implica tenir uns nous pressupostos. És imprescindible aprovar-los per protegir els més vulnerables», considera el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, a preguntes d’EL PERIÓDICO. Quatre anys d’estabilitat i comptes públics regulars és una expectativa compartida pels agents socials que difícilment en l’actual conjuntura serà factible. Acords recents com el Pacte Nacional per a la Indústria queden greument minvats sense els recursos i el temps que una legislatura estable podia garantir-los.

«El més important ara és que continuï el Govern i que plantegi uns pressupostos. L’agenda partidista no pot passar per davant de l’agenda social», considera el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, en declaracions a aquest mitjà. «Pot ser una oportunitat per plantejar debats i que no tot es llegeixi en clau independència sí o no, sinó segons l’eix esquerra-dreta», afegeix.

Pel grup patronal, el president de Pimec, Antoni Cañete, ha lamentat la situació d’inestabilitat en la qual queda la Generalitat. Comprenent les lògiques de les diferents formacions polítiques, Cañete lamenta que «la ruptura al Govern arriba en un moment en què urgeixen polítiques de recuperació i de política econòmica per controlar la inflació que tant està fent perillar la viabilitat de les empreses i els llocs de treball», afirma. 

Notícies relacionades

La patronal de les petites i mitjanes empreses exigeix l’estabilitat política necessària tant als governs com als parlaments per traçar consensos. Així mateix, proposa «una reflexió al voltant de com ha de ser la governança del país i els consensos polítics que han de garantir l’estabilitat i el progrés econòmic i social», segons un comunicat difós per l’organització empresarial.

«Venen temps molt difícils i que, si no es prenen decisions per falta de Govern, les pimes, els autònoms i les famílies patiran més», es lamentava el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en una recent entrevista en aquest mitjà. Des de la històrica patronal catalana han declinat fer declaracions de moment.