CNMC

El Govern reforça encara més la plantilla de Competència per vigilar els preus d’elèctriques i petroleres

Hisenda atén el SOS de la CNMC sobre la falta de recursos humans i autoritza una altra ampliació del personal destinat a controlar els ‘beneficis caiguts del cel’ de les energètiques

El Govern reforça encara més la plantilla de Competència per vigilar els preus d’elèctriques i petroleres
4
Es llegeix en minuts
David Page

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha vingut alertant de la preocupant situació de falta de personal que pateix i dels seus problemes per atendre l’allau de noves funcions encomanades pel Govern amb la nova legislació per fer front als efectes de la crisi energètica i per vigilar els preus que apliquen als seus clients les energètiques a la recerca d’abusos

L’Executiu ha anat aprovant durant l’últim any successives reformes legals per frenar l’impacte per a famílies i empreses de la pujada de l’electricitat, el gas i els combustibles, que s’han traduït, en noves atribucions per a la CNMC que han disparat la càrrega de treball de la seva Direcció d’Energia. El departament ja arrossegava un problema de falta de recursos humans i amb les noves funcions s’havia vist desbordat.

Davant d’aquesta situació, l’organisme presidit per Cani Fernández ha aconseguit del Ministeri d’Hisenda un altre augment de personal, el segon en uns mesos, per ocupar-se de les noves funcions de control d’elèctriques i petroleres i no desatendre les seves ocupacions habituals. La CNMC va reclamar la creació de 42 noves places per assumir les seves noves competències en matèria energètica i de moment ha aconseguit en dues tandes l’autorització per incorporar 38 efectius.

La Comissió Executiva de la Comissió Interministerial de Retribucions (CECIR), dependent enterament del Ministeri d’Hisenda des que va assumir també l’àrea de Funció Pública, va autoritzar inicialment la incorporació de 24 nous llocs de funcionaris i posteriorment ha donat el vistiplau per sumar també 14 empleats laborals, segons confirmen fonts de la CNMC.

Més reforços

Després del nou ok d’Hisenda, quedarien pendents d’aprovació quatre llocs laborals més per completar la petició plantejada per l’organisme. La CNMC encara no ha incorporat els nous reforços, sinó que només ha rebut l’autorització per crear les places i obrirà un procés de selecció que es convocarà abans que acabi el 2022. La plantilla actual de la Direcció d’Energia està composta per 115 empleats.

Des de Competència no es dona per tancada l’ampliació de plantilla i s’adverteix que es reclamaran al Govern més reforços en cas de ser necessari. «La CNMC sol·licitarà dotació de mitjans humans sempre que se li atribueixin noves competències que no puguin ser assumides amb la plantilla existent en aquell moment, tal com ha passat en el cas de les noves funcions en matèria d’energia», confirmen fonts de la institució.

Control sobre les energètiques

Com a part del paquet legislatiu per pal·liar els efectes de la crisi energètica de l’últim any, el Govern ha aixecat un sistema de control de les companyies energètiques per evitar beneficis extraordinaris aprofitant la crisi de preus (els coneguts com a ‘beneficis caiguts del cel’) i per assegurar-se que apliquen correctament totes les mesures imposades (com el descompte de 20 cèntims per litre de carburant, entre d’altres). I una part fonamental d’aquesta estructura de control i vigilància ha recaigut en la CNMC.

El Govern va dissenyar el setembre de l’any passat un sistema de retallades a les elèctriques per evitar possibles beneficis extraordinaris provocats per la pujada dels preus energètics. L’Executiu obligava nuclears, hidroelèctriques i part de les renovables a tornar els ingressos extraordinaris que suposadament estaven obtenint al vendre la seva electricitat als preus desorbitats del mercat majorista (un encariment que es deu a l’alça del gas i els drets d’emissió de CO2, que són costos que aquestes tecnologies no suporten).

Les companyies elèctriques fan cada mes un enviament massiu de milers de contractes per mostrar les condicions i el preu de venda a què realitzen el subministrament a clients amb qui tenen acords bilaterals a llarg termini amb l’objectiu de deslliurar-se de les retallades. L’allau de contractes arriba primer a Red Eléctrica de España (REE), l’operador del sistema elèctric i que ha sigut designat pel Govern per calcular cada mes quant han de tornar, i aquest els remet posteriorment a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència.

Notícies relacionades

Posteriorment, el Govern va aprofitar el macrodecret de mesures anticrisi per la guerra d’Ucraïna per revisar el sistema de minoració dels ingressos extra per incloure tots contractes que es firmin a preus alts (per sobre de 67 euros per megawatt hora) i per crear un sistema de vigilància especial per a les grans elèctriques per assegurar-se que no s’estan amagant els coneguts com a ‘beneficis caiguts del cel’ (‘windfall profits’) al llarg de la cadena de contractes entre empreses del mateix grup per acabar traslladant els preus inflats al client final.

La CNMC també s’ha vist obligada a assumir el control que totes les gasolineres estan aplicant correctament el descompte de 20 cèntims per litre decretat pel Govern per a tots els conductors per frenar l’escalada de preus dels combustibles. I també han recaigut en la CNMC altres tasques extra com el recàlcul urgent, la retribució de milers de plantes renovables adscrites a una rendibilitat garantida per llei (Recore) i un nou càlcul de com repartir el cost del bo social elèctric (el descompte al rebut de llum per a llars vulnerables) entre totes les empreses del sector.

Temes:

Electricitat