Banca

La banca duplica en sis mesos les oficines amb horari de caixa ampliat per millorar l’atenció de les persones grans

Sis milions de clients sèniors s’han beneficiat del servei de caixa amb atenció presencial en l’horari de 9.00 a 14.00 hores

La banca duplica en sis mesos les oficines amb horari de caixa ampliat per millorar l’atenció de les persones grans
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els bancs espanyols apliquen l’horari de caixa ampliat al 81% de les oficines, després d’haver duplicat el nombre d’oficines que operen amb aquest horari entre el desembre del 2021 i el juny del 2022, una mesura de què s’han beneficiat més de sis milions de clients més grans de 65 anys.

El febrer passat, les patronals AEB, CECA i UNACC van adoptar noves mesures en l’actualització del protocol per reforçar el compromís social i sostenible de la banca, addicionals a aquelles que ja aplicaven les mateixes entitats, dirigides a millorar l’atenció personalitzada de persones grans o amb discapacitat. A més, es van comprometre a elaborar un informe semestral de seguiment de les mesures adoptades.

El document de l’informe de seguiment de les mesures dirigides a millorar l’atenció de les persones grans, a què ha tingut accés Europa Press, reflecteix que el 100% de les entitats ha avançat en l’adopció de mesures per millorar l’atenció personalitzada d’aquests col·lectius.

Totes les entitats bancàries espanyoles tenen un horari ampliat de caixa (de 9.00 a 14.00 hores), que s’aplica en més del 81% de les oficines bancàries. El nombre d’oficines que operen amb horari de caixa ampliat és més del doble que el desembre del 2021 i ha augmentat a 7.908 oficines arran de les noves mesures.

Cal destacar que hi ha oficines que atesa la seva ubicació no poden ampliar l’horari, com les ubicades en zones especials, o per model de negoci (oficines d’empresa), així com les oficines unipersonals que tenen més complexitat per adaptar-s’hi.

Durant els primers sis mesos de l’any, més de sis milions de clients més grans de 65 anys (aproximadament dos terços del total) han fet ús del servei de caixa amb atenció presencial en l’horari de 9.00 a 14.00 hores.

Així mateix, s’han atès de manera preferent, sense cost addicional i a través d’un interlocutor personal 1,6 milions de trucades de clients de més de 65 anys a través de les línies habilitades específicament per a això. A aquesta xifra se sumen les trucades ateses per les oficines de manera directa i personal.

L’informe també demostra que el 93% de les entitats disposen de servei d’atenció telefònica de 9.00 a 18.00 hores i que el 91% de la xarxa de caixers (37.111 caixers) ja es troben adaptats a les necessitats d’aquest col·lectiu. Els caixers han registrat 142.000 incidències en aquest període, amb un termini mitjà d’esmena d’un dia, enfront dels dos dies feiners establerts al protocol.

Més del 75% del sector ha inclòs fins al moment aquestes millores en les seves pàgines web i les seves aplicacions mòbils.

Quant a l’adaptació de canals digitals, amb llenguatge i vista simplificats, més del 75% del sector ha inclòs fins al moment aquestes millores en les seves pàgines web i les seves aplicacions mòbils.

Més de 200.000 persones grans reben formació financera.

Respecte a l’educació financera, un total de 236.785 clients més grans de 65 anys han rebut formació financera, digital o destinada a la prevenció del frau en els primers sis mesos de l’any.

Els programes d’educació financera de les entitats bancàries espanyoles s’emmarquen en el Pla d’Educació Financera promogut pel Banc d’Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

Per la seva banda, gairebé 41.000 empleats del sector bancari han rebut formació específica per oferir una atenció més adaptada a aquest col·lectiu, i superen les 278.000 hores en total.

Notícies relacionades

Arran de la firma del protocol, s’ha estès la figura del conseller sènior, tot i que no totes les entitats compten amb aquesta modalitat. En total, al tancament de l’informe s’han habilitat 3.900 empleats especialitzats a atendre millor les demandes i necessitats de les persones grans.

El pròxim informe de seguiment del protocol es publicarà, previsiblement, el primer trimestre del 2023. Fins aleshores, el sector continuarà treballant per facilitar l’adaptació del col·lectiu de gent gran a un nou context caracteritzat per la digitalització.