Crisi energètica

El Govern central s’obre a canviar l’impost a les energètiques per equiparar-lo al de la UE

«Ajustarem el nostre impost al que Europa plantegi», sentencia la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, després de l’exigència del PP per donar-hi suport que es reformés la taxa seguint la línia amb la proposta de Brussel·les

El Govern central s’obre a canviar l’impost a les energètiques per equiparar-lo al de la UE

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
David Page

El Govern central es mostra disposat a modificar el nou impost a les energètiques que s’ha començat a tramitar al Congrés per ajustar-lo a la fórmula que acabin consensuant els Vint-i-set per gravar els beneficis extres dels grups provocats per l’espiral de preus en plena crisi energètica.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va proposar dimecres com a part d’un nou paquet de mesures per afrontar la crisi energètica aguditzada per la guerra de Rússia contra Ucraïna que els estats membre creïn nous impostos per gravar els beneficis extres només d’aquest any de grans petroleres, gasistes i empreses de carbó amb un tipus mínim del 33%, sempre que els guanys s’hagin increment més d’un 20% sobre la mitjana dels beneficis de tres anys previs.

El nou gravamen que defensa Brussel·les encara ha de ser pactat pels Vint-i-set i encara pot tenir variacions. De moment, la proposta de la Comissió Europea té el mateix objectiu que l’impost que prepara el Govern espanyol (retallar els beneficis extraordinaris de les grans corporacions obtinguts gràcies a la crisi i a utilitzar la recaptació per pal·liar les mesures de suport als consumidors), però difereix en la forma.

L’impost impulsat pel Govern de coalició del PSOE i Unides Podem no pretén gravar els beneficis de les energètiques com demana Brussel·les, sinó les seves vendes, aplicant un tipus de l’1,2% sobre la facturació de les companyies amb ingressos superiors als 1.000 milions d’euros durant dos anys. I, a més, també pretén aplicar un impost a la gran banca, gravant amb un tipus del 4,8% els ingressos per comissions i interessos, mentre que la proposta de Brussel·les no contempla una taxa al sector financer.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha mostrat disposada a modificar l’impost que es tramita al Congrés per adaptar-lo a les condicions que es pactin en el si de la Unió Europea. «Ajustarem el nostre impost al que Europa plantegi», ha sentenciat Montero en una entrevista amb Antena 3. «Una vegada Europa acabi la seva discussió [sobre els termes del nou gravamen], ajustarem l’impost a la figura que es consensuï a Europa».

Notícies relacionades

La titular d’Hisenda ha defensat que el Govern espanyol ha portat la iniciativa a la Unió Europea per gravar els beneficis extres dels grans grups energètics i que es va articular un impost sobre les vendes i no sobre els impostos per ser «la forma jurídica que hem cregut més sòlida». I és que hi ha el dubte que un nou impost sobre els beneficis sigui legal, al poder considerar-se una doble imposició, ja que l’impost de societats ja grava els guanys de les companyies.

El Partit Popular, que fins ara havia rebutjat l’aprovació de nous impostos per a energètiques i per a la banca, ara defensa aprovar l’impost a Espanya només si se cenyeix a les característiques proposades per la Comissió Europea, gravant els beneficis i no els ingressos. Ara el Govern s’obre a introduir aquests canvis per adaptar el gravamen al pactat a la UE. La ministra d’Hisenda ha desafiat els populars a presentar esmenes en el tràmit parlamentari per instaurar el nou gravamen després del seu canvi de postura.