Demana un pacte de rendes

Foment s’obre a una pujada del salari mínim per al 2023: «Ningú parla de congelació»

  • La patronal catalana apressa el Govern a reactivar el pacte de rendes per esmorteir el «refredament econòmic» i minimitzar els acomiadaments

salvador-guillermo-foment-1

salvador-guillermo-foment-1

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal Foment del Treball s’ha mostrat predisposada a una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) per al 2023. «Amb els actuals nivells de preus ningú està parlant de congelació», ha declarat el secretari general de l’entitat, Salvador Guillermo, que, no obstant, ha declinat entrar en xifres i ha remès aquesta negociació a la reactivació del pacte de rendes. Des de la històrica organització empresarial catalana han apressat el Govern a convocar les taules per mirar de ressuscitar un acord ampli entre l’Executiu i els agents socials amb què domar la galopant inflació, reduir-la de cara a la recta final de l’any i minimitzar el flux d’acomiadaments que anticipen per als pròxims mesos. 

«Si no hi ha efectes de segona ronda, tot apunta que en els pròxims mesos es constataran reduccions de preus. Per tant, l’actual tensió es debilitarà. Estem en un moment crucial», ha manifestat el secretari general de Foment durant la presentació del seu tradicional informe trimestral de conjuntura.  

La segona meitat de l’any sol ser negativa per a l’ocupació, esgotat ja l’impuls estacional de les campanyes de Setmana Santa i estiu. No obstant, la patronal apunta que el «refredament econòmic» en el qual s’endinsa l’economia catalana, sumat al fet que els sectors més colpejats per la pandèmia ja han recuperat els seus nivells d’ocupació previs a la covid, agreujarà el tradicional retrocés de l’ocupació. «Vam anticipar desgraciadament que les dades econòmiques ja tindran el seu reflex en l’ocupació en els pròxims mesos», ha declarat el secretari general de Foment. 

Notícies relacionades

Però, per a això, la històrica patronal catalana considera indispensable reprendre les negociacions d’un pacte de rendes. Una reivindicació en què porta insistint el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, des del juliol. I que, segons la seva opinió, ha d’agrupar i coordinar la revalorització de les pensions, la pujada dels sous dels funcionaris, dels salaris en el sector privat, la moderació dels marges empresarials i la pujada del salari mínim interprofessional.

Sobre aquesta última, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va avançar que citaria els agents socials per abordar l’esmentat tema a partir de la segona meitat de novembre. Des de Foment veuen raonable una pujada, ja que consideren que aquest pacte de rendes ha de tenir una sensibilitat més gran envers les rendes més baixes. Mostrant així públicament una predisposició més gran a la pujada de l’SMI de la que fins ara ha manifestat la CEOE –la gran patronal–. No obstant, Guillermo ha declinat entrar en xifres concretes i ha apel·lat a la responsabilitat d’aquesta envers els comptes empresarials. La xifra de pujada que manejaven els experts del Ministeri de Treball era des dels actuals 1.000 euros bruts a 1.050 euros (+5%) i els sindicats exigeixen arribar a 1.100 euros (+10%, una xifra pròxima a l’actual inflació).