Crisi energètica

Espanya continua augmentant el seu consum de gas malgrat l’estalvi rècord de la indústria i les llars

La demanda total va tornar a créixer l’agost per l’ús disparat de les centrals de gas per produir electricitat (+98%) i malgrat la retallada de les empreses i les famílies (-38%) per la pujada dels preus | El Govern remarca que, descomptant les exportacions netes de gas a França i Portugal, el consum de gas a Espanya està un 14% per sota de la mitjana dels cinc anys i no veu problemes per complir l’objectiu d’estalvi marcat per Brussel·les

Espanya continua augmentant el seu consum de gas malgrat l’estalvi rècord de la indústria i les llars
4
Es llegeix en minuts
David Page

Espanya s’ha compromès amb la Unió Europea a retallar el seu consum de gas un 7% fins a final d’hivern com a part de l’estratègia continental de reduir la dependència dels hidrocarburs russos i blindar-se davant l’amenaça que el Kremlin talli l’aixeta. El Govern espanyol ja ha posat en marxa un primer paquet de mesures (de l’aturada d’aparadors a les 22.00 hores als límits als termòstats), i ara prepara un programa més important que enviarà a Brussel·les aquest mes i que és el que determinarà si s’arriba a l’objectiu d’estalvi promès.

Per ara el consum total de gas a Espanya no es frena i continua creixent aquest estiu. A l’agost, amb les primeres mesurades d’estalvi ja en marxa (de moment orientades especialment a la retallada del consum d’electricitat), la demanda nacional de gas es va elevar un 4,2%, fins a un total de 28.372 gigawatts hora (GW h), segons els registres oficials d’Enagás, l’operador del sistema gasista espanyol.

Un augment general que es produeix malgrat la forta caiguda del consum de gas per part de la indústria i de les llars en plena pujada de preus i que es deu al fet que les elèctriques dupliquen la crema de gas a les seves centrals per produir electricitat. La demanda convencional –la que concentren el sector industrial i les famílies– va registrar un fort descens l’agost del 37,6%, però el consum per part del sector elèctric pràcticament es va duplicar, amb un ascens del 97,6% al mes.

Els comptes del Govern

El Ministeri per a la Transició Ecològica, comandat per la vicepresidenta Teresa Ribera, reconeix que el consum de gas a l’agost està un 3% per sobre de la mitjana dels últims cinc anys (el període de referència per complir el compromís d’estalvi entre l’1 d’agost i el 31 de març) i ho atribueix a l’increment del 71% de la demanda per produir electricitat en relació amb l’últim lustre.

En plena carrera per retallar el consum, les elèctriques estan augmentant amb força en els últims mesos l’ús de les seves centrals de gas per produir electricitat a causa de la caiguda de la generació de les hidroelèctriques per la sequera, per la menor aportació de les renovables, i per cobrir les exportacions disparades d’electricitat a França per l’aturada de més de la meitat de les seves centrals nuclears i també a Portugal per la sequera.

La demanda extra requerida pels mercats francès i portuguès s’està cobrint amb una producció més gran dels cicles combinats (les centrals que cremen gas per produir), i el Govern dona per fet que aquest ús addicional de gas per cobrir les necessitats energètiques de països veïns en una situació de crisi podrà descomptar-lo del càlcul d’aquest estalvi del 7% compromès amb Brussel·les. Però la Comissió Europea de moment deixa en l’aire el pla espanyol i no dona per segur que l’Executiu pugui utilitzar aquesta excepció fins que concreti com articular les mesures obligatòries d’estalvi en cas que es declari l’estat d’alerta a la UE.

«Si s’exclou el consum de gas per a exportacions netes a França i Portugal, la caiguda de la demanda interna de gas a l’agost amb relació a la mitjana dels cinc anys precedents és del 14%. Aquí ja s’inclou el recent de l’impacte del pla d’estalvi, que ha permès reduir la demanda elèctrica un 4,6%, equivalent al consum nacional de gas d’un dia sencer», sentencien fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica. «Espanya no hauria de tenir problema per complir els objectius d’estalvi, però s’ha de tenir cautela perquè inclouen vuit mesos, fins al març».

I és que el Govern confia plenament que «l’increment de consum de gas per produir electricitat no limita les opcions d’Espanya per complir els objectius de reducció de consum de gas», a causa de la seva interpretació que el Reglament del Consell d’Europeu que regula els compromisos d’estalvi estableix que garantir el subministrament elèctric d’altres estats europeus interconnectats no computa a l’hora d’arribar a aquests objectius.

A l’agost, la producció amb centrals de cicle combinat espanyoles va concentrar un terç de tota l’electricitat generada a Espanya, segons dades de Red Eléctrica de España. El consum del sector elèctric concentra ja gairebé un 60% de la demanda total nacional. Des de començament d’any, l’activitat de les centrals de gas creix gairebé un 90% i és la principal font de producció elèctrica amb un 24% del total. Tot això en un moment en què el preu del gas ha estat marcant màxims per la incertesa pel subministrament rus. 

El cop del preu

Notícies relacionades

En plena escalada dels preus, les empreses i les famílies sí que continuen retallant el seu consum de gas des de fa mesos i avançant-se a les mesures d’estalvi impulsades pel Govern. En el cas d’algunes grans empreses industrials l’estalvi és forçós, i diverses companyies han aturat la producció d’algunes de les seves factories pel llast que suposa la factura energètica en el seu negoci, fins al punt que continuar amb l’activitat implica produir directament amb pèrdues.

A l’estiu s’han aguditzat les tendències que s’estaven reflectit els mesos anteriors. Des de començament d’any, la demanda de gas del mercat espanyol ha crescut un 5,1%, impulsada per l’alça del 85% del consum de les elèctriques per a les seves centrals de cicle combinat. Un fort increment que no ha pogut compensar-se pel descens de la demanda del 15,2% entre empreses i famílies.