Una altra cita dilluns

Díaz inicia la seva ronda de contactes amb supermercats perquè facin ofertes en aliments

La vicepresidenta segona es trobarà aquest dijous amb Carrefour i dilluns amb els grans distribuïdors i les associacions de consumidors

La firma francesa posa a disposició dels seus clients un cistell de 30 productes a 30 euros

Díaz inicia la seva ronda de contactes amb supermercats perquè facin ofertes en aliments

EFE / LUCA PIERGIOVANNI (Efe)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Yolanda Díaz es reunirà aquest dijous amb Carrefour per abordar la proposta de limitar el preu d’una sèrie de productes que permetin configurar un cistell de consum bàsic. La vicepresidenta segona del Govern ha explicat que la trobada es produeix de manera urgent i a petició del distribuïdor francès, que ha recollit la proposta de Díaz i ha llançat un cistell de 30 productes bàsics a 30 euros. A més, la ministra de Treball mantindrà una altra cita dilluns vinent amb totes les empreses del sector i les associacions de consumidors.

«Mai he parlat de límits unilaterals, he parlat d’acords», ha recalcat Díaz diverses vegades per deixar clar que l’Executiu no es planteja cap iniciativa legislativa per fixar el preu dels aliments. Segons ha explicat en una roda de premsa, es tracta d’aconseguir un pacte amb els distribuïdors per topar el preu de determinats productes que des de la seva venda per part dels productors fins que arriben als consumidors finals s’encareixen entre un 500% i un 800%.

A continuació, ha explicat que Carrefour s’ha avançat a la seva proposta d’una reunió per tractar aquesta qüestió i ha demanat una cita urgent que tindrà lloc demà. Aquest mateix dimecres, el director executiu de Carrefour Espanya, Alexandre de Palmas, ha admès que la «situació actual requereix mesures àgils i efectives». En aquest sentit, el distribuïdor gal ha llançat un cistell de 30 productes bàsics a 30 euros que estarà disponible des del 12 de setembre i fins al 8 de gener a tota la seva xarxa d’hipermercats.

Model francès

Notícies relacionades

Justament, Carrefour ja va participar d’una iniciativa similar a França a la qual Díaz sempre es refereix com exemple a seguir. Així, la vicepresidenta ha dit que arribar a aquest tipus d’acords és «completament legal» i que «ha funcionat» al país veí durant el mandat de Nicolas Sarkozy. Davant la reunió de dilluns que ve, Díaz ha agraït la predisposició de les empreses espanyoles: «Estaran a l’altura de les circumstàncies». «Tothom sap que estem davant una situació excepcional i que el model francès és raonable», ha recalcat.

No obstant, Díaz no ha volgut pronunciar-se sobre quins mecanismes plantejarà a les empreses distribuïdores i ha assegurat que esperarà a veure com es desenvolupen les converses.