Pla de contingència

El Govern prepara un paquet milionari d’ajudes verdes per a la indústria en el seu pla energètic

Ja ha compromès 250 milions extra per impulsar l’eficiència energètica i la substitució del gas per renovables, i ara promet «diversos centenars de milions addicionals» si hi ha allau de peticions

El Govern prepara un paquet milionari d’ajudes verdes per a la indústria en el seu pla energètic

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
David Page

El Govern prepara el Pla de Contingència amb les mesures amb què Espanya vol complir l’objectiu compromès amb la Unió Europea de reduir el seu consum de gas en un 7% fins a l’abril. Una bateria de mesures amb què armar a cada país l’escut continental per blindar-se davant un eventual tall de subministrament de gas per part de Rússia.

El pla espanyol contemplarà mesures directes d’estalvi energètic, continuació de les ja aplicades des de fa setmanes –de l’aturada d’aparadors als límits als termòstats– i que són en el centre de la pugna política, però també s’inclouran altres aspectes que l’Executiu considera clau com l’acceleració del desplegament de les energies renovables i la transformació de la indústria perquè abandoni el gas i consumeixi menys energia.

El Ministeri per a la Transició Ecològica, comandat per la vicepresidenta Teresa Ribera, pretén incloure en el seu pla energètic un paquet milionari d’ajudes per a les companyies industrials per impulsar l’eficiència energètica, per substituir l’ús del gas en la seva activitat per renovables i per disparar l’ús d’autoconsum en les seves plantes.

L’Executiu acaba de comprometre 250 milions d’euros extra per als programes d’ajudes que ja estan en marxa i promet «diversos centenars de milions addicionals» si el sector industrial respon i hi ha prou demanda, apunten fonts del Govern, que pretén utilitzar els fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) per finançar el paquet de subvencions.

«Si hi ha demanda podrem augmentar significativament aquesta dotació. El Pla de Recuperació contempla 3.000 milions d’euros per impulsar les renovables. Hi ha marge», expliquen fonts oficials. «Podem augmentar aquestes partides en diversos centenars de milions addicionals si els programes funcionen», sentencien.

Programes en marxa

Programes en marxaEl Ministeri per a la Transició Ecològica ja va injectar a l’agost 100 milions addicionals al programa d’eficiència energètica per a la indústria, que està en funcionament des del 2019 i del qual ja s’han beneficiat directament més de 2.600 empreses. Amb la nova aportació, el pla d’ajudes acumula fons de 633 milions des del seu origen.

El Govern també potenciarà un pla d’ajudes per substituir el consum de gas de les plantes industrials per renovables tèrmiques, a través de biomassa, geotèrmia o energia solar. L’Executiu injectarà 150 milions d’euros addicionals i mostra la seva disposició d’augmentar aquesta quantitat si hi ha demanda.

Notícies relacionades

En paral·lel, el pla nacional d’impuls de l’autoconsum, al qual poden acollir-se les empreses industrials, però que no és específic per al sector sinó general, té un pressupost de 1.320 milions d’euros i encara hi ha disponibilitat.  

En la ronda de contactes que està mantenint el Govern per obtenir propostes per al Pla de Contingència amb sectors afectats per la crisi energètica i amb partits polítics, els ministeris de Transició Ecològica i el d’Indústria, Comerç i Turisme en mantindran la setmana vinent amb representants de sectors industrials i els plantejaran l’oportunitat que representen aquests programes d’ajudes per reduir la seva factura energètica. Però els plans del Govern passen per activar una campanya de comunicació i de contactes directes amb les empreses fins a final d’any per atraure-les als plans d’ajudes i impulsar-ne la transformació.