Tendències

Residència universitària a Barcelona, una opció còmoda a partir de 800 euros

Les famílies es queden més tranquil·les i és una elecció fàcil per als estudiants estrangers, sense xarxa social a la ciutat

  • La inversió en residències d’estudiants es dispara i ja supera els 1.300 milions

Residència universitària a Barcelona, una opció còmoda a partir de 800 euros

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Les residències universitàries són un negoci en auge. Ho evidencia l’interès dels fons d’inversió en aquest sector i la construcció de nous equipaments a ciutats com Barcelona. Aquest curs passat 2021-22 hi havia en funcionament a Barcelona 79 residències amb més de 13.000 places i de cara a aquest curs 2022-23 la previsió és que hi hagi 5.500 places més. L’1 de setembre, la plataforma Aparto obre al carrer Pallars el seu primer complex a Espanya, un edifici amb 743 places.

Els preus de la vivenda de lloguer i l’escassa oferta han complicat als estudiants l’opció del pis compartit. I hi ha altres factors que afavoreixen les residències; un té relació amb les famílies dels joves, que es queden més tranquil·les amb l’opció de la residència, i l’altre té a veure amb el perfil de l’estudiant: cada vegada hi ha més estrangers. Nouvinguts a la ciutat, sense xarxa social, la residència els ofereix facilitats i comoditat.

Ho corrobora el personal de The Student Hotel (TSH) Campus Marina, ubicat al carrer de Sancho de Ávila, en ple districte 22@, on últimament les residències proliferen junt amb els edificis d’oficines. Amb 570 places, el 80% dels inquilins són estrangers. D’aquests, el 40% provenen dels Estats Units. La resta són europeus i de l’Orient Mitjà, bàsicament d’Egipte. El 20% restant són joves de Tarragona, Lleida o Girona, a més de les Balears, el País Valencià o Madrid, entre altres punts de la geografia espanyola. «Molts d’aquests estudiants arriben a Barcelona sense conèixer ningú. Les famílies prefereixen que almenys el primer any el passin en una residència. Es queden més tranquil·les perquè els seus fills compten amb tots els serveis i no s’han de preocupar de coses com l’alta dels subministraments d’aigua, llum o calefacció», expliquen des del Campus Marina.

Després d’aquest primer any, en el qual els joves coneixen gent i s’integren a la ciutat, l’opció del pis compartit torna a agafar força. Tanmateix, també hi ha els qui es queden a la residència. «Hi ha un ambient de gent d’entre 18 i 24 anys. Socialitzen, es coneixen i són com una gran família», afegeixen des de TSH.

Residències com les dels grups TSH, Resa i Liv Student ofereixen diversos tipus d’habitacions individuals d’entre 12 i 25 metres quadrats amb lavabo i cuina a partir de 800 euros mensuals. Un preu no apte per a totes les butxaques i més elevat que el del pis compartit però que, com a diferència, inclou les despeses d’aigua, llum, calefacció i wifi. I en alguns casos també serveis de neteja, bugaderia i gimnàs. Hi ha residències que ofereixen, a més, tarifes que inclouen esmorzar, mitja pensió o pensió completa i descomptes en restaurants pròxims.

També a l’estiu

Al grup TSH només hi accepten estudiants matriculats en universitats de la ciutat. Malgrat això, una altra opció que guanya força és la del ‘coliving’. Aquest grup inaugurarà ben aviat un nou edifici al Poblenou en el qual podran conviure universitaris, viatgers i emprenedors, segons anuncien a la seva web.

Tot i que hi ha residències que tanquen a l’agost, d’altres hi continuen funcionant. Ho fan a càmera lenta, a menys del 50% de la seva capacitat. Acullen joves que venen a Barcelona a estudiar idiomes o a participar en programes d’estiu d’universitats i aprofiten també per fer turisme. També s’hi queden, tot i que són menys, aquells que s’hi allotgen habitualment i que fan pràctiques a l’estiu o que necessiten estudiar per preparar assignatures de cara al nou curs.

Notícies relacionades

El final de l’emergència sanitària provocada per la pandèmia de la covid-19 ha donat aire a aquest sector. I Barcelona continua sent un ganxo. «Els joves tenen ganes de viatjar i d’estudiar fora i Barcelona té molt nom. És una ciutat oberta, cosmopolita, amb platja, bon clima i, de cara als estrangers, una ciutat on es parla anglès», descriuen des del Campus Marina de TSH.

Impacte al barri

La població universitària suposa un impacte econòmic per al sector immobiliari, ja sigui en residències o en lloguers de vivenda. I també, tot i que relatiu, en els comerços de la zona. «Els universitaris no gasten gaire. Els estrangers més, però els espanyols no tant», comenta l’encarregat del restaurant Foraster, amb el qual TSH té conveni per oferir descomptes als estudiants. Al Poble-sec, on TSH té una residència a l’avinguda del Paral.lel, els comerciants tampoc aprecien un volum significatiu de la despesa que fan els universitaris. En aquest barri noten més la despesa dels turistes que no la dels joves.