El paro sube un 2 % y la ocupación aumenta en un 0,4 % durante los meses de verano

SEPE

¿Quan es cobra l’atur l’octubre del 2022 i quins bancs n’avancen el pagament?

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Servei Públic Estatal d’Ocupació (SEPE) abona a principis de cada mes les prestacions d’atur a les persones a l’atur. No obstant, no hi ha un dia fix ni específicament estipulat en el qual totes els beneficiaris ingressen la seva prestació. Els dies varien en funció de l’entitat bancària i per a les persones que s’acaben de quedar sense ocupació el procés de cobrament pot allargar-se si hi ha alguna incidència en el procés o depenent del dia en què van tramitar l’alta. En aquest article repassem les principals claus de quan i com es cobra l’atur cada mes.

1

¿Quin dia es cobra l’atur?

No hi ha una data concreta en què tots els beneficiaris d’una prestació d’atur la cobren. El SEPE paga al voltant del dia 10 de cada mes, tot i que mitjançant acords amb entitats bancàries els pagaments són avançats per al període entre el 3 i el 10 de cada mes. Si els primers dies del mes cauen en cap de setmana o en dies no feiners, això pot alterar els dies de cobrament, ja que els pagaments s’efectuen per norma general en dia feiner.

2

¿Quins bancs avancen el pagament de la prestació?

El SEPE va firmar el maig del 2020 un acord de col·laboració amb les principals entitats bancàries del país per avançar i facilitar el pagament de les prestacions a les persones a l’atur. Concretament les signants del conveni són la CECA, l’Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Unió Nacional de Cooperatives de Crèdit (Unacc), fet que inclou gairebé totes les entitats bancàries que operen a Espanya.

3

¿Quan paga l’atur cada banc?

Cada entitat bancària que participa de l’acord de col·laboració amb el SEPE ha fixat la seva data respectiva de pagament. Aquestes solen comprendre una forquilla entre el dia 3 i 7 de cada mes. Algunes com el Banco Santander i Unicaja preveuen abonar dijous 3 de març. CaixaBank realitzarà els pagaments entre el divendres 4 de març i el dilluns 7 i el BBVA, Banc Sabadell i Ibercaja el paguen en aquesta segona data, el dilluns 7 de març.

4

¿Quan cobro si m’acabo de quedar a l’atur?

El cobrament de la prestació d’atur no és automàtic des del mateix moment en què el treballador és acomiadat o venç el seu contracte temporal. L’esmentada persona té l’obligació de tramitar el seu dret de prestació i anar-se’n a inscriure com a demandant d’ocupació a les oficines del SEPE. I depèn de quan s’hagi produït el final de la relació laboral o del temps que la persona trigui a tramitar la seva prestació.

Habitualment els funcionaris del SEPE tanquen la nòmina de prestacions al voltant del dia 20 de cada mes, per a així poder pagar-les durant la primera desena del següent. Això implica que si una persona no ha pogut tramitar abans d’aquell dia la seva prestació, no cobrarà fins al cap de dos mesos. És a dir, si una persona es queda a l’atur al gener i tramita la seva prestació l’endemà, cobrarà sense problemes abans del 10 de març la part proporcional dels dies que hi va estar al gener. I el mes següent cobrarà la prestació íntegra si encara no ha trobat feina. No obstant, si té algun problema de gestió, se n’oblida o l’acomiaden el dia 21 de gener, per exemple, no cobrarà la seva prestació fins a la primera desena de març.

5

¿Quant es cobra de l’atur?

La prestació d’atur d’una persona equival al 70% de la base reguladora de l’últim salari que cobrarà la persona que està a l’atur. Aquest 70% de la base reguladora figura desglossada en qualsevol de les nòmines que el beneficiari rebés en la seva última ocupació. La prestació és del 70% durant els primers 180 dies d’atur i després baixa durant la resta de temps de prestació al 50%. No obstant, el SEPE estableix uns límits segons salaris, que varien en funció del nombre de fills a càrrec.

  • Sense fills a càrrec: 1.153,33 euros bruts

  • 1 fill a càrrec: 1.318,10 euros bruts

  • 2 o més fills a càrrec: 1.482,86 euros bruts

També fixa quanties mínimes, en el cas dels salaris més baixos, que són de 527,24 o 705,18 euros bruts al mes, depenent de si es tenen o no fills a càrrec.

Temes:

Ocupació Atur