Xec de 200 euros del Govern: qui pot demanar-lo i com s’ha de sol·licitar

Pla anticrisi

Xec de 200 euros del Govern: qui pot demanar-lo i com s’ha de sol·licitar

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Consell de Ministres ha aprovat recentment un reial decret amb mesures per fer front a les conseqüències de la guerra de Rússia. Entre les noves iniciatives que s’han inclòs hi ha el xec de 200 euros que podran rebre aquelles persones que el 2021 tinguessin uns ingressos inferiors a 14.000 euros, tot i que amb algunes limitacions més. Aquest xec pot sol·licitar-se des d’aquest divendres, 8 de juliol. A continuació, desgranem les condicions per poder sol·licitar aquesta ajuda i com s’ha de fer.

1

¿En què consisteix aquest xec?

El Govern va aprovar aquest dissabte una ajuda directa de 200 euros per a persones amb baix nivell d’ingressos. L’objectiu, segons es recull al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), és «pal·liar l’efecte perjudicial en els preus ocasionat per la crisi energètica derivada de la crisi d’Ucraïna». Aquesta ajuda arribarà als beneficiaris en un pagament únic i l’Executiu estima que hi destinarà 540 milions d’euros.

2

¿Qui pot sol·licitar-lo?

Podran beneficiar-se d’aquesta ajuda totes les persones que actualment estiguin donades d’alta a la Seguretat Social, ja sigui com a treballadors per compte d’altri o assalariats, o estiguin aturats i inscrits a l’oficina d’ocupació –aquests últims podran estar cobrant o no la prestació d’atur–, sempre que el 2021 haguessin percebut uns ingressos inferiors a 14.000 euros anuals i tinguessin un patrimoni inferior a 43.196,40 euros.

El còmput d’aquests ingressos s’efectuarà de manera conjunta, considerant totes les persones que residien al mateix domicili a data 1 de gener del 2022 i que tinguessin vincles matrimonials o de parentiu fins al tercer grau. L’últim dels requisits és tenir residència legal i efectiva a Espanya en l’actualitat i haver-la tingut de manera ininterrompuda durant almenys l’últim any.

3

¿Puc demanar el xec si cobro l’ingrés mínim vital?

No. Un dels requisits que ha imposat el Govern és que no podran beneficiar-se d’aquesta ajuda totes les persones que actualment estiguin percebent l’ingrés mínim vital. En aquests casos, el reial decret ja contempla un increment del 15% en la quantitat de l’ingrés mínim vital fins a finals d’any.

4

¿I si cobro una pensió?

Tampoc. Una altra de les limitacions que es recullen al reial decret és que no tindran accés a aquest xec de 200 euros els qui cobrin una pensió abonada pel règim general, els règims especials de la Seguretat Social o pel Règim de Classes Passives de l’Estat. Per a aquestes situacions, el Govern va aprovar aquest dissabte la revalació de les pensions no contributives d’un 15%, cosa que suposa 60 euros més al mes i 360 fins a final d’any. Les pensions contributives ja s’actualitzen amb l’IPC.

5

¿Com puc sol·licitar l’ajuda?

Una vegada entri en vigor aquest reial decret, es podrà presentar la sol·licitud d’aquesta ajuda a la Seu Electrònica de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària, omplint el formulari que es posi a disposició. Les sol·licituds es podran realitzar fins al 30 de setembre d’aquest mateix any. En el registre s’haurà d’incloure el compte bancari en què es desitja rebre l’ajuda.

6

¿Quan sabré si me la concedeixen?

Al reial decret s’estableix que si transcorreguts tres mesos des de la finalització del termini per presentar el formulari no s’ha rebut la transferència bancària de 200 euros s’haurà d’entendre que la sol·licitud ha sigut desestimada. És a dir, la data límit per rebre-la si és aprovada és el 31 de desembre.

Temes:

Govern