Energia

Brussel·les dona llum verda al límit del gas per abaratir el preu de la llum a Espanya i Portugal

La mesura entrarà en vigor a partir del dimarts 14 de juny i estarà en vigor fins al 31 de maig del 2023

Brussel·les dona llum verda al límit del gas per abaratir el preu de la llum a Espanya i Portugal
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

 Llum verda a l’«excepció ibèrica» negociada per Espanya i Portugal per establir un límit al preu del gas que permeti rebaixar la factura de l’electricitat. Després de més de dos mesos de negociacions, i tres setmanes després de l’aprovació en el consell de ministres, l’Executiu comunitari ha aprovat aquest dimecres la mesura que permetrà que el Govern de Pedro Sánchez fixi un límit mitjà de 48,8 euros per megawatt hora (MWh) durant gairebé un any. Segons ha anunciat Brussel·les en un comunicat, el cost total de la subvenció serà de 8.400 milions d’euros: 6.300 milions per Espanya i 2.100 milions per Portugal. 

El termini d’aplicació de la mesura serà de gairebé un any, fins al 31 de maig del 2023. Les ajudes s’abonaran en forma de subvenció directa als productors d’electricitat per tal de finançar una part del cost del combustible que utilitzen. El pagament diari es calcularà com la diferència de preu entre el preu de mercat del gas natural i un límit màxim del preu del gas fixat en una mitjana de 48,8 euros MWh durant el període de vigència de la mesura.

En concret, durant els sis primers mesos d’aplicació de la mesura, el límit de preu efectiu es fixarà en 40 euros/MWh. A partir del setè mes, aquest límit s’incrementarà mensualment en 5 euros, cosa que donarà lloc a un límit de preu de 70 euros/MWh el dotzè mes. La subvenció, segons ha explicat l’Executiu comunitari, es finançarà a través de les anomenades «rendes de congestió», que obté el gestor de la xarxa de transport espanyol com a resultat del comerç transfronterer d’electricitat entre França i Espanya, així com amb una quota imposada per Espanya i Portugal als compradors que es beneficiïn de la mesura.

El preu de l’electricitat en el mercat majorista caurà de forma important fins als 130 euros per megawatt-hora, molt per sota dels 200 euros per megawatt-hora en què s’ha instal·lat en els últims mesos amb una rebaixa en la factura dels consumidors que l’Executiu ha calculat entre un 15% i un 30%.

Marge per a reformes

«La mesura temporal que hem aprovat permetrà que Espanya i Portugal redueixen el preu de l’electricitat en benefici dels consumidors, que s’ha vist greument afectat per l’augment del preu de l’electricitat com a conseqüència de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia», ha explicat la vicepresidenta Margrethe Vestager, que ha destacat que la mesura preservarà la integritat del mercat únic i donarà «cert marge de temps» a Lisboa i Madrid per adoptar reformes que augmentin la resiliència futura del seu sistema elèctric, en línia amb els objectius del Pacte Verd Europeu que, en última instància, mitigarà encara més «els efectes de la crisi energètica sobre els consumidors finals».

Segons l’anàlisi de la Comissió, el pla està en consonància tant amb la comunicació de finals de març sobre seguretat del subministrament i preus de l’energia assequibles, així com amb les conclusions del Consell Europeu del 24 i 25 de març en què Sánchez i el seu homòleg portuguès, António Costa, van aconseguir arrencar l’anomenada «excepció ibèrica» donat el poc nivell d’interconnexions amb la resta del continent europeu i l’alta quota de renovables.

Adequada, necessària i proporcionada

Notícies relacionades

L’Executiu comunitari ha avaluat la mesura d’acord amb les normes sobre ajudes d’estat de la UE, que permeten als estats membre concedir ajudes a empreses o sectors específics per posar remei a una greu pertorbació en l’economia. En el cas del pla ibèric, la conclusió és que la mesura s’ajusta a les normes d’ajudes d’estat degut «a les circumstàncies particulars del mercat majorista de l’electricitat ibèric». En concret, la limitada capacitat d’interconnexió de la península Ibèrica, l’elevada exposició dels consumidors als preus majoristes de l’electricitat, així com l’alta influència del gas en la fixació dels preus de l’electricitat que han provocat una pertorbació especialment greu de les economies espanyola i portuguesa.

Per tot això, Brussel·les assegura que la mesura és «adequada, necessària i proporcionada» i «reduirà el preu majorista de l’electricitat en favor dels consumidors, sense afectar les condicions comercials contràries a l’interès comú». Els serveis de la competència també consideren que el pla no va més enllà del necessari per fer front als preus excepcionalment alts de l’electricitat a la península Ibèrica, que té un caràcter temporal perquè només s’aplicarà fins al 31 de maig del 2023, que redueix al mínim el falsejament de la competència i evita possibles efectes negatius en el funcionament dels mercats de l’electricitat al comptat i a termini. A més, no comportarà restriccions transfrontereres al comerç ni discriminació entre consumidors ibèrics i no ibèrics.